söndag 28 augusti 2011

Grillad lammstek, skivor

Lammsteken kan med fördel skivas och grillas. Skall se om jag inte kan bjuda mina arbetskamrater på detta om ett par dagar....

Ingredienser

1,5 cm tjocka skivor av lammstek

Marinad bestående av:

Olivolja

Japansk soja

Lite honung

En skvätt vinäger eller citronsaft

Örtkryddor efter smak (tex rosmarin eller timjan)

Vitlök

Svartpeppar

Tillagning

Skiva upp steken. Blanda till marinaden. Marinera köttskivorna i dubbel plastpåse i kylen i minst 3 timmar. En timme innan tillagningen tas förpackningen ut och köttskivorna får bli rumstempererade. Grilla skivorna över en het kolbädd. Skivorna är redo att vändas när köttsaften börjar tränga upp på den ostekta sidan.

Servering

Serveras med ett gott bröd och en tomatsallad, kanske tzatziki och marinerad aubergin.

Dotterns rävsång

Min 7-åriga dotter hittade just på en rävsång:

Stäng till hönsen
Räven kommer snart
Stäng till hönsen
Räven kommer tidigt i år
Stäng till hönsen
Räven kommer snart
Stäng till hönsen
Rävungar vill ha mat
De vet vart det finns
De vet vart det finns
En bondgård med höns
Räven han stjäl höns där det finns

tisdag 23 augusti 2011

Nödslakt

Igår fick jag nödslakta en tacka. Hon hade trasslat in sig i taggtråd. Vi som har jobbat med att plocka bort all taggtråd från hagarna. Men tydligen kryper det ständigt fram ny taggtråd där man minst anar det.

Fy fan vad trist det känns.

Så nu hänger både en tacka och en råbock i slaktkylen.... Styckning bör bli till helgen. Vi fårse vad mörningstimern säger.

söndag 21 augusti 2011

112 - äppelpaj


Denna äppelpaj är supergod och busenkel!

Ingredienser
Äpplen
Calvados
1 del havregryn
1 del vetemjöl
2 delar socker
Skivat smör

Tillagning:
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Lägg dem i botten av en ugnsfast form. Skvätt över calvados. Strö över en blandning av mjöl, havregryn och socker. Skiva över smör med osthyveln. In i ugnen, på en låg fals, på 225 grader, ca 30 minuter eller tills den börjar få fin färg.

Servering
Ljummen med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Kräftskiva

I fredags var vi på kräftskiva. Havskräftor och räkor fanns till förtäring. Mums.

måndag 15 augusti 2011

Från A till Ö - vad hände sedan?

Helge är utflugen. Dörren står öppen. I vagnen bor bara ett gäng getingar. Hedvig är spårlöst försvunnen.

Vad har hänt?
Var har min favorit självhushållare från 1970-talet tagit vägen?
Blev hon anpassad?

lördag 13 augusti 2011

Fick en inbjudan - Sjuhäradslamm

Härom dagen kom ett brev på posten. Det var en inbjudan från Leader Sjuhärad att delta i projektet Sjuhäradslamm. Tanket med projektet är att öka tillgängligheten av lokalproducerat lamm och killingkött i handeln, gynna egenförsäljning samt öka lönsamheten genom samarbete.

Ett uppstartsmöte äger rum i Rångedala Bygdegård den 23 augusti kl 18.30.

Bra initiativ, men knappast något får vår gård då vårt syfte inte är försäljning utan självhushållning.

söndag 7 augusti 2011

En svala gör ingen sommar

På bilden syns en svala i vardande. Om föräldrarna är flitiga och ungen har tur kanske den lär sig flyga. Med ännu mera tur kanske den flyttar till hösten och med ytterligare en skvätt tur så kommer den tillbaka till våren.

Svalboet ligger på en bjälke uppe på vårt ränne i ladugården. Båda våra svalpar är nu inne på sommarens andra kull. Nu borde det vara optimala förutsättningar med tanke på hur mycket insekter det finns.

Just svalor har jag en förkärlek till. Här bor ladhussvalor. När jag var liten hade jag en tam hussvala en sommar. Jag hittade den nedanför ett raserat bo. Då var den marginellt större än ungen på bilden. Vi födde upp den på insekter, rå köttfärs, ost och hackat ägg. Sedan släppte vi den vid en svalkoloni. Sannolikt flyttade den med de andra svalorna om hösten och hur osannolikt det än låter så kom den tillbaka året därpå. Åtminstone råkade en som bodde i närheten av svalkolonin ut för att en svala landade på hennes axel följande vår. Var det min svala? Eller kanske någon annan som blivit knäpp?

fredag 5 augusti 2011

Husdjur till husbehov..


....heter en helt fantastisk liten bok om praktisk självhushållning av Håkan Hallander. Den har varit utgången i bortåt 20 år. Till min stora glädje upptäckte jag precis att den finn utgiven i en ny omarbetad upplaga på print on demand förlaget Dejavu publishing!

Löp och köp!
(Enklast vi t.ex. AdLibris)

Grillad lammytterfilé


Lammytterfilén passar fantastiskt väl att grilla.

Ingredienser

Lammytterfilé, 0,25-1 per person beroende på storlek

Marinad:

Rödvin

Olivolja

Soja

Vitlök

Färsk riven ingefära

Mald svartpeppar

Färsk koriander

Bladpersilja

Tillagning

Putsa köttet och lägg det tillsammans med marinaden i en dubbel plastpåse ett par timmar i kylen. Ta ut köttet någon timme före tillagningen. Tänd grillen och se till att det blir en fin glödbädd. Grilla köttet ca 15-20 minuter beroende på glödens värme. Kontrollera temperaturen med en köttermometer. Köttet skall bli ca 60 grader om det skall vara rött och knappt 70 för att vara helt genomstekt. Ta köttet av grillen och låt det vila i folie ett par minuter innan det skärs upp och serveras. Givetvis kan man även skära köttet i 7-10 cm långa bitar och grilla dessa (se bilden), men då behöver man knappast låta köttet vila innan man äter.

Servering

Med klyftpotatis och tzatziki eller en couscousröra och marinerade auberginer.

torsdag 4 augusti 2011

Grillat är godast!

Grillat är godast! På denna bild dels grillade lammfärsbiffar och dels grillad lammytterfilé i ca 10 cm tjocka skivor...

onsdag 3 augusti 2011

Tomatsallad med gräslök

En busenkel och mycket god tomatsallad som vi gör rätt ofta nu när alla våra tomatplantor i växthuset börjat ge skörd...

Ingredienser
Tomat
Gräslök
svartpeppar
salt

Tillagning
Skivad tomat och fint hackad eller klippt gräslök varvas tillsammans med svartpeppar och lite salt. Saltet drar ut lite vätska ut tomaterna och gör att någon oljedressing eller liknande inte behövs. Jag tycker personligen att det är gott med mycket gräslök och peppar i denna rätt.

Servering
Givetvis till grillat kött!

Tzatziki, variant

Just nu skördar vi grymma mängder squash i våra trädgårdsland. Då får man tänka till lite och hitta på saker som man kan göra av squash. En sak är tzatziki...

Ingredienser
Riven squash, (saltad och avrunnen)
Fil eller yoghurt, avrunnen
Vitlök
Vitpeppar

Tillagning
Riv squashen och salta den. Lägg den i ett durkslag och låt den rinna av ett par timmar. När den har runnit av kan man skölja bort kvarvarande salt och därefter krama ur vattnet. Fil eller yoghurt hälls i ett melittafilter i en tratt och får rinna av ett par timmar. Fil/yoghurt, squash, vitlök och lite peppar blandas därefter och ställs svalt frm till servering.

Servering
Med grillat lammkött gör sig tzatzikin allra bäst!

tisdag 2 augusti 2011

Lammproduktion är bra för mångfalden!

Enligt en artikel i Land är uppfödning av höstlamm samt stutar bra för den biologiska mångfalden:
Uppfödningen av höstlamm och stutar gör störst miljönytta. Det visar Jordbruksverkets färska analys av hur man bäst förenar biologisk mångfald med minskad klimatpåverkan.
Fokus ligger på skillnaden mellan betes- och kraftfoderbaserad produktion.
I Sverige bidrar mjölk-och köttproduktionen till biologisk mångfald och till att hålla landskap öppna. Men de betande djuren är sämre för klimatet. Djurhållningen står för mer än fem procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.
En idealmodell är, enligt Jordbruksverket, en kombination av betesdrift och lövträdsproduktion för bioenergi. Då erhålls både naturvårds- och klimatvinster.

måndag 1 augusti 2011

3 x squash

Tre av våra fyra sorters sommarsquash. Nu växer de fort och mycket. Tog med lite av överflödet till jobbet idag, 10 st med en totalvikt på ungefär 15 kg!

En månad med enklare livsstil

Jag är med på ett evenemang på Facebook som heter en månad med enklare livsstil, den är inte lika radikal som köpstopp men den är en slags början. I korthet försöker en månad med enklare livsstil få deltagarna att uppfylla/svara ja på följande frågor:
Kan vi konsumera mindre?
Kan vi klara oss utan importerad mat?
Kan vi leva på en enkel, naturlig kost av rena råvaror?
Vill du vara med och försöka göra detta, efter bästa förmåga under augusti månad 2011?
Egentligen ligger vi, min familj och jag, rätt nära detta redan. Ett undantag finns dock. Jag blir dysfunktionell om jag inte får i mig kaffe!

Nåja, bilden ovan visar hur vi äter i min familj, rätt nära målet för evenemanget:
-Grillad lammytterfilé (hemslaktat egenuppfött lamm)
-Gurka (egen frilandsgurka)
-Tzatziki på zuccini (egen zuccini, egen vitlök, köpt svensk a-fil som jag låtit rinna av)
-Potatissllad (egen potatis, egen rödlök, egna socker- och purpurärtor, köpt fetaost av okänt ursprung)