lördag 31 december 2011

2011, ytterligare ett fårår har gått

Nyhetens behag har lagt sig. Vi har nu haft får i sex år så det mesta kände vi igen detta år. Vintern höll i sig länge.

De första lammen kom den 20:e mars, vilket är ungefär den tid då våra tackor brukar börja lamma. I år fick vi totalt sex lamm. Kanske beroende på en kall vinter. Men sex lamm är rätt lagom om man bara har får i självhushållningssyfte. Något år hade vi ett dussin lamm, då kändes det ett tag som jag inte gjorde annat än att slakta och stycka och det är inte världens roligaste även om det är en nödvändig och viktig del av verksamheten.

Sommaren var extremt våt. Vi fick inte in något vettigt löshö över huvud taget, allt vårt vinterfoder utgörs även denna vinter av ensilage. Jag tycker att det är en smidig lösning, men hustrun är inte så förtjust i det vilket jag iofs kan förstå. Regnet gjorde att de flesta av våra odlingar, förutom tomat, gurka och squash blev ren skit. Ruttnade på plats eller drunknade får man säga. En hyfsat äppelskörd blev det men ingen bärskörd att tala om. Givetvis plockade vi rätt mycket svamp, det var en sådan sommar.

Under året har vi minskat något vad gäller fjäderfä. Vi tog inga kycklingar i år, ett par sjuka och gamla hönor slogs ut, därtill gav vi de störst till grannen. Det gör att vi nu har en flock på 6 hönor och två tuppar av rasen Åsbohöns. I praktiken är det två flockar om 1+3 djur i varje, åtminstone när de är ute på frigång.

Katterna har vi slagit ut. Det blev lite för mycket av det goda när den ena kattan fick sin andra kull kattungar.

Hund var vi på vippen att skaffa. Jag hade lagt handpeng på en tysk jaktterrier men den blev sjuk och fock avlivas innan vi fick hem den. Kanske kommer det en annan hund till våren. Vi får se hur det går med förhandlingarna i hemmet. Tanken är då att ha den som gårdshund och jakthund. Möjligen blir det en släthårig tax istället för tyskterrier.

Och fåren då? Jo nu har vi sex tackor och en bagge. Baggen skall jag slakta i nästa vecka så nästa års flock kommer att utgöras av sex djur. Vi har kommit fram till att fem eller sex livdjur passar oss rätt väl. Skulle tro att vi kommer att få åtta lamm från dem nästa år. Men det visar sig, möjligen gör de senaste månadernas blidväder att vi får något lamm mer än så.

Inför 2012 har jag ett konkret projekt i åtanke. Det är att bygga en rök. Vi får se om det blir av. I så fall kommer en beskrivning här på bloggen!

Så gott nytt år på er! Hoppas att ni, liksom jag och min familj, festar på fint lammkött i kväll!

fredag 30 december 2011

Födelsedagsmiddag

Ordnade en enkel födelsedagsmiddag åt min hustru idag:
  • Hasselbackspotatis (potatisar, till 2/3 genomskurna därefter ugnsgrillade)
  • Lammytterfilé, stekt i räffelpanna. Enkelt kryddad med svartpeppar och salt.
  • Grönsallad.
Enkelt och gott. Avslutade med en totalt misslyckad bryllépudding. Skall ta mig fan aldrig försöka mig på något sådant igen.

Tips: Beyond River Cottage

Hugh Fearnley Whittingstall är en engelsk kändiskock som vurmar för närproducerat och ekologiskt producerad mat. River Cottage konceptet är ett led i att marknadsföra detta och ändra attityden bland engelsmän.

I Beyond River Cottage tar Hugh steget fullt ut och gör business av sin verksamhet. Dels köper han en gård om ca 10 hektar och dels köper han en lokal (utrangerad kogård) som han börjar bygga om till restaurang. Den kallas River Cottage HQ.

Det hela kretsar fortfarande kring närproducerat och ekologiskt. Men nu handlar det om produktion för förädling och avsalu. Trots detta är även denna säsong av intresse för självhushållaren. Den innehåller många bra tips och idéer som man kan inspireras av. Så se även den!

torsdag 29 december 2011

Tips: River Cottage Forever


Hugh Fearnley Whittingstall är en engelsk kändiskock som vurmar för närproducerat och ekologiskt producerad mat. River Cottage konceptet är ett led i att marknadsföra detta och ändra attityden bland engelsmän.

Return to River Cottage är den tredje säsongen som Hugh filmar i just River Cottage. Även denna följer årstidernas växlingar. Det är uppenbart att Hugh börjar växa ur den lilla gården. Han har ambitioner att inte bara vara självförsörjande och sälja av överskottet utan medvetet producera ett överskott att förädla och sälja vidare lokalt.

Som alla andra River Cottage-säsonger är denna mycket inspirerande. Se den, hur ni skaffar den bryr jag mig inte om men jag kan nämna att jag köpte en stor River Cottage box på WH Smith senast jag var i England.

onsdag 28 december 2011

Angående ett debattinlägg i UNT

Härom dagen publicerades i UNT ett debattinlägg med rubriken Fåren hotas inte av varg. Argumentationen är tydlig och undebygd med statistik från viltskadecenter. Man har som fårägare ingen större anledning att tro att ens får kommer att utsättas för rovdjursangrepp om man bor i anslutning till rovdjur. Det finns med andra ord ingen anledning att sluta med fårhållningen av det skäl att vargen kommer.

Det enda problem man lyfter fram är att de elaggregat som är tillåtna i sverige är för svaga. Det man inte väljer att beröra är att huvuddelen av fårgårdarna i sverige har färre än 20 djur. De drivs på hobbybasis. Då kan blotta tanken på att riskera mötas av döda och lemlästade får vara nog att sluta med det hela. I artikeln väger man inte heller in den arbetsinsats det innebär att ytterligare förstärka sina stängsel, speciellt om de skall upp i rovdjuravvisande standard. Det är även en ordentlig kostnad för den lilla gården. Just den gård som är absolut viktigast för den hävdvunna biologiska mångfalden då den inte drivs på kommersiell grund och inte kräver att man slår sin vall tre gånger per år etc.

Jag misstänker att en stor mängd mindre fårhållare kommer att lägga av med får i takt med att vargen sprids söder ut i vårt land. Jag misstänker också att den redan allt för höga igenplanteringen av jordbruksmarker (fn 10.000 ha/år) kommer att öka än mer.

Tips: Return to River Cottage


Hugh Fearnley Whittingstall är en engelsk kändiskock som vurmar för närproducerat och ekologiskt producerad mat. River Cottage konceptet är ett led i att marknadsföra detta och ändra attityden bland engelsmän.

Return to River Cottage är den andra säsongen i serien. Inledningsvis ökar Hugh på sina marker genom att hyra ytterligare två hektar god betesmark. Där utökas mängden får något och lite nöt införskaffas. I likhet med första säsongen finns det en hel del kul på alla tänkbara självhushållningsteman inklusive styckning. EUs regler sätter dock P för alla planer att slakta på gården vilket hade varit det optimala.

Serien är mycket inspirerande och rätt lärorik, den rekommenderas varmt!

tisdag 27 december 2011

Tips: Escape to River Cottage

Hugh Fearnley Whittingstall är en engelsk kändiskock som vurmar för närproducerat och ekologiskt producerad mat. River Cottage konceptet är ett led i att marknadsföra detta och ändra attityden bland engelsmän.

Escape to River Cottage är den första säsongen i serien. Där hyr Hugh en mindre gård, men halvannan hektar mark. På den egna marken odlar han, håller ett par grisar och några får. Där finns insamlande av svamp och bär, där finns fiske och lite jakt. Det är en serie om självhushållning och hur man kan producera lite extra för avsalu. Downsizing!

Serien är mycket inspirerande. Det rycker i fingrarna när man ser den. Mycket beror det på den stora nyfikenhet Hugh uppvisar, han diskriminerar inget utan hanterar allt med samma seriositet (hur tokigt man än må uppfatta det). Se den!

söndag 25 december 2011

Texas no bean chili på lamm

Ett mustigt långkok...

Ingredienser:
Kokkött, t.ex. bog, hals etc
chili, mortlad, färsk eller torkad
lök
buljong
öl
peppar
vitlök
spiskummin
smör eller olja

Tillagning:
Fräs köttet och löken i smör eller olja. Tillsätt kryddorna, förutom vitlöken. Tillsätt buljong och öl så att köttet täcks helt. Koka 4-6 timmar på låg temperatur. Efter ett par tre timmar brukar chillins hetta ha förändrats och djupnat. Halvannan timme före servering pressas valfritt antal vitlöksklyftor i.

Servering:
Med potatis, kokt och eventuellt pressad. Lite grönsallad och färskt bröd. Känns grytan för het så ta lite matlagningyoghurt till.

lördag 24 december 2011

GOD JUL!

Jag hoppas att ni får en bra julhelg med mycket och god mat. Och jag förutsätter att ni har flera lammrätter på ert julbord... Det finns så mycket gott man kan ha.... Köttbullar, rökt korv, fårfiol, tjälknul, gravad lammfilé..... Bara fantasin sätter gränsen. Personligen tycker jag att den nordafrikanska kryddningen med spiskummin och kanel funkar bra som ett spännande lite smakrikare inslag på det svenska julbordet.

Så frossa ordentligt på många får och lammrätter de kommande dagarna!

fredag 23 december 2011

I fårhagen - vårminne

För ett par år sedan hade vi ett flasklamm. Det gör vi inte om, även om lammet blev tillgivet och är en duktig tacka vid det här laget....

torsdag 22 december 2011

Chokladsås (till kött)

Det kan låta märkligt att ha chokladsås till kött, men det funkar alldeles utomordentligt bra.

Ingredienser

Ljus soja, fond eller buljong

En skvätt tomatpuré

Örtkryddor, helst färsk rosmarin

Rödvin eller någon kryddig sprit t.ex. Jägermeister eller liknande

Smörklick

Honungsklick

Choklad, min 75% kakao

Tillagning

Låt soja, fond eller buljong puttra ihop med tomatpurén, örtkryddorna och rödvinet (eller spriten) på låg värme en stund. Sila därefter av örterna. Mixa ner en klick smör, en klick honung och hackad choklad.

Servering

Serveras till lämpligt lammkött som är i behov av sås.

onsdag 21 december 2011

Pesto

Pesto är den klasiska italienska örtröran med parmesanost, olivolja och pinjenötter. Här ges ett par förslag på hur man kan göra en god pesto.

Ingredienser

Basilika (kan ersättas med exempelvis persilja)

Parmesanost (kan ersättas med t.ex. västerbotten eller cheddar, chévre eller gorgonzola)

Rostade pinjenötter (kan till nöds ersättas med rostade solroskärnor och ett par mandlar eller cachewnötter)

Olivolja (kan eventuellt ersättas med en fin rapsolja)

Eventuellt pressad citron

Vitlök

Finmalen peppar

Salt

Tillagning

Lägg massor med sköljda örtblad i en bunke. Blanda i den fint rivna osten (eller mosade om man använder en mjukare sort), den pressade vitlöken och pepparn. Häll på en skvätt olja och lite salt. Mixa till en slät massa. Häll på ytterligare olja beroende på vilken smak och konsistens som önskas. Vill man ha en lite fräschare smak på peston så kan man med fördel ersätta lite av oljan med pressad citron. Peston kan saltas ytterligare efter smak på tallriken.

Servering

Pesto passar bra till de flesta pastabaserade lammrätter. Det passar också bra som sås till grillat och fenomenalt bra utblandad med mer olja ringlad över skivor av nybakat bröd.

tisdag 20 december 2011

Juleslakt

Igår slaktade jag en tacka. Hon var inte lastgammal utan bara ett par år. Anledningen är helt enkelt att hon dels är vit, vilket inte är den färg vi prioriterar i vår flock och att hon är aningen stor. Jag vill ha djur av lite mindre storlek. Av den enkla anledning att jag vill kunna lyfta dem utan risk för min rygg och hälsa.

Hur som havet. Slakten gick bra. Nu hänger hon i slaktkylen och mörar till sig. 10-11 dagar skall det ta enligt min mörningstimer...

För övrigt pratade jag med en kompis som funderade på att rimma en fårstek och laga den istället för juleskinka i år. Skall höra efter med honom om det accepterades av övriga familjen efter helgen.