söndag 29 december 2013

10 faldig ökning av antalet vargrivna får i västsverige 2013

Västnytt om ökning av vargrivna får i Västsverige:


Jag blir faktiskt lite nyfiken på hur långt tillbaka i tiden man måste gå för att hitta motsvarande siffror...

Och det stärker vårt beslut att successivt fasa ut vår fårhållning. Det är helt enkelt inte hållbart och meningsfullt att hålla på med får i dagens sverige.

måndag 16 december 2013

Lammrevben till julbordet

Farmor gillade revben på julbordet. Men hon dog på 80-talet så det har vi inte haft sedan dess i mitt föräldrahem. Nu tänkte jag ändra på det. Men jag har valt lamm istället för gris. Å andra sidan, hade jag bara haft ett vildsvin i frysen så hade det blivit svin istället.
Jag började med att ta ett par kg frusna lammrevben och koka dem. De kokades i saltat vatten tillsammans med ett par pepparfrukter och lökar. När köttet mer eller mindre ramlade av benen tog jag upp dem och la dem i en marinad.
Marinaden bestod av honung, soja, färskriven ingefära och ett par klickar sambal ölek. Revbenen fick dra i marinaden ett par timmar därefter stoppade jag in dem i en ugn på 200 grader. Där fick de vara 15-20 minuter tills de fått fin färg.


Revbenen åts med en varm rotfruktssallad och en grönsallad. Något kg revben frystes ner i väntan på julbord. Av barnens och familjens reaktion att döma så kommer detta att upprepas!