torsdag 22 augusti 2013

Boskapsvaktande hundar attackerade kvinna

Som fårägare får man ofta slängt i ansiktet att man borde skaffa boskapsvaktande hundar. För min del är det uteslutet, jag har blot ett drygt dussin får. Att skaffa en boskapsvaktande hund skulle förstöra den redan negativa budgeten ytterligare. Men det är inte det främsta skälet. Det främsta skälet är människors väl och ve. För dessa hundar kan vara farliga...

I måndags blev en 35 årig kvinna  illa biten av just boskapsvaktande hundar.
 Under en vandring i Vanoise Park, Termignon i Frankrike i måndags kom en 35-årig kvinna i närheten av tre får. Den lilla gruppen får befann sig en bit i från den övriga flocken vilket skulle visa sig förödande för kvinnan som plötsligt anfölls av två boskapsvaktande Pyrenéerhundar.
Den ena av de två hundarna inledde attacken genom att bita kvinnan i vaden vilket fällde henne till marken. Väl nere fortsatte hundarna att bita kvinnan i ryggen, på axlarna och i baken. Kvinnan gjorde motstånd och lyckades efter en stund göra sig fri från sina angripare.
Läs mer HÄR.

Sådana hundar tycker Rovdjursföreningen, Nordulv, SNF mfl att vi skall ha lite till mans ute i våra fårhagar. Jag tycker att det är en lösning som innebär oacceptabelt stora risker. Föreställ er att det varit ett 8-årigt barn istället för en 35-årig kvinna. Vad tror ni då skulle ha hänt?.

1 kommentar:

  1. Det är tragiskt när det händer något sådant. Men det är å andra sidan väldigt enkelt att enbart skylla skulden på hunden. Jag tycker inte att det är så enkelt. Det finns en del hundraser av herde/vall-typen som är gjorda att ta egna beslut. Har hört att man i vissa fall låter hunden bo tillsammans med fåren redan när den är valp. Hunden utvecklar en stark flockkänsla med fåren och skyddar dem mot eventuell fara. Vad den betecknar som fara kan ju bottna sig i hundens egna beslagtagande. Människan är i den positionen att han/hon delegerar arbetet till hunden. Det verkar snarare som att det är där det har gått fel. Kanske har man delegerat ett arbete till hunden med för mycket ansvar utifrån vad hunden kan hantera.
    Sedan finns det ju många olika typer av vallhundar/herdehundar. Har själv en Schapendoes som är en otroligt vänlig hund

    SvaraRadera