torsdag 17 mars 2011

Skinnberedning


För ett par år sedan provade jag och min hustru att bereda ett par får och kaninskinn. När man bereder skinn börjar man med att skrapa hudarna fria från fett, kvarblivet kött samt hinnor och senor. Det är mekaniskt och arbetsamt, men inte speciellt svårt. Därefter tvättar man skinnet så att pälsen blir ren och fin. När den torkat lägger man den plant och stryker ut en blandning av fett, äggula och såpa över skinnets köttsida. Det sägs att hjärnan från ett djur är precis lagom stor att användas som fett vid beredning av ett djurs skinn. Vi använde inte hjärnan utan olivolja. Blandningen skall täcka hela köttsidan och får ligga där ett par dagar. Tanken med detta är att man genom att täcka skinnet med en blandning som är fetare än skinnet självt så skall fetterna i skinnet dras ur och ersättas med det fett man tillsätter. I vårt fall olivolja. När skinnet börjat ändra färg kan man avbryta processen. Detta brukar ta ett par dagar. Då torkar man bort kvarvarande fett och häller över mjöl. Mjölet torkar dels upp kvarvarande fett och dels gör det skinnsidan vitare. Efter ett par dagar är det så dags att borsta bort kvarvarande mjöl och påbörja den arbetskrävande mjukgörningen av skinnet. Detta är det absolut jobbigaste i hela processen och görs helt mekaniskt. När det är gjort så kan skinnet användas som en fäll.


Nu gör vi inte så längre. Istället skickar vi iväg våra skinn på beredning.

2 kommentarer:

  1. Hej, vi skickar iväg våra fårskinn på beredning men vet inte vart vi ska skicka våra kaninskinn. Vi börjar få en liten hög med skinn. Jag frågade Gösta, på Vreta kaningård men han skickade till något ställe i Europa och det känns inte riktigt aktuellt med enbart 10 skinn.... Har du något bra tips? Med bästa hälsningar /Bea (beatrice@bjorkskog.se)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kaninskinn är inte så förtvivlat svåra att bereda på egen hand. Betydligt lättare än fårskinn i alla fall. Så det kan du ju testa. http://kanintant.blogg.se/ är en blogg som tar upp sådant.
      Annars har jag inget bra tips såhär på lager, ja annat än Rejmyre smedja http://www.rejmyresmedja.se/skinn.php

      Radera