måndag 31 oktober 2011

Varg dödar dina får och du blir dödshotad...

....vad är det för djävla värld vi lever i? Läser följande på SR:

En av de fårägare som fått får rivna av vargen Kynna i Småland har blivit dödshotad. Fårägaren fick ta emot hoten via telefonsamtal och sms i mitten av oktober. Händelserna är polisanmälda och en förundersökning har inletts kring olaga hot.

Polisen har ingen misstänkt för brotten.

Samtidigt växer kritiken mot skyddsjakten på vargen Kynna. Naturskyddsföreningen (SNF) menar att det är dags att blåsa av övningarna.

"Jakten blir allt svårare för myndigheterna att motivera", skriver SNF:s ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Han menar att flera djurägare nu tagit in sina betesdjur och påstår att det finns många frivilliga i Kronobergs län som gärna hjälper till att bygga stängsel. Han pekar också på att vargen i Småland är genetiskt värdefull för den svenska vargstammen.

Men argumenten biter inte på Elisabet Ardö, funktionsledare på länsstyrelsen i Växjö.

– Här har många fårägare djuren ute hela året, säger hon.

Den 4 november löper Naturvårdsverkets tillstånd till skyddsjakt på Kynna ut. Men är hon inte skjuten då kommer länsstyrelsen att begära förlängning, säger Ardö.

Ja, vad är det SNFs Mikael Karlsson vill ha? Beteshävdad kulturmark eller granplanteringar på övergiven betesmark? I södra Sveriges inland hamnar vi nog i det valet om man bestämmer sig för att området skall hysa sin andel av en vargstam på 450 individer + lodjur. Många små och medelstora djurägare (främst fårägare) kommer garanterat att lägga ner sin verksamhet, en verksamhet som är oerhört viktig för den biologiska mångfalden då vi väl alla vet vad beteshävd betyder för naturen och mångfalden..... Eller ja, alla utom Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar