onsdag 16 mars 2011

Couscous korv

Detta var den första korv jag någonsin gjorde. Första gången följde jag ett recept jag hittat i Jonas Borsséns bok Eat the heat, men var inte riktigt nöjd med resultatet utan modifierade det ett par gånger. Receptet ser i min tappning ut på följande vis. En alternativ kryddning föreslås också, med den kryddningen blir korven ganska lik en klassisk bratwurst.

Ingredienser

Ca 1 kg grovmalen lammfärs

1 gul lök

Vitlöksklyftor efter smak

1 stor grovriven potatis

1,5 dl couscous gryn

5 dl buljong

Svartpeppar

Fjälster (lamm eller svin)

Kryddning alternativ 1:

rosmarin, färsk

spiskummin

sambal ölek

Kryddning alternativ 2 (liknar en Tübringer bratwurst):

Krossad brödkummin

Tillagning

Fräs löken och potatisen i lite olja. Fyll på med 1,5 dl buljong och couscousgrynen. Drag kastrullen av plattan och sätt på ett lock. Vänta ett par minuter och rör om. Blanda alla ingredienser (inkl resten av buljongen men givetvis inte fjälstret) noga. Kör blandningen genom en grovt ställd köttkvarn. Smeten är nu redo att fyllas i fjälstren, detta kan göras med hjälp av en spritspåse eller ett korvhorn kopplat till köttkvarnen. Fyll skinnen, men inte jättehårt för då spricker de garanterat vid stekning.

Korvarna bör vila över natten innan de steks eller grillas på låg värme. Pricka korvarna med en nål eller tandpetare innan de tillagas. Alternativt så sjuder man korven i saltat vatten med lite olika kryddor, till exempel lök, kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad eller vad man nu tycker är gott.

Servering

Serveras exempelvis med potatismos eller klyftpotatis och givetvis god senap gärna av dijon-typ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar