måndag 3 oktober 2011

Dillkött

En variant på en klassisk gryta.

Ingredienser

Lammkött i skivor eller 3-4 cm stora bitar

Vatten

Salt

Vitpeppar

Vetemjöl

Socker

Vitvinsvinäger

Dill (stjälkar och bladverk för sig)

Grädde

Tillagning

Förväll köttet i 5 minuter i precis så mycket vatten att det täcks. Häll av vattnet och skölj köttbitarna i kallt vatten. Detta förfarande kan låta märkligt, men man behöver inte skumma av koket om man använder denna metod. Koka upp nytt vatten i grytan. Lägg ner kött, lite salt, pepparkorn och dillstjälkarna i vattnet. Koka i ungefär en timma tills köttet är mört. Ta upp köttet och stjälkarna. Släng stjälkarna. Red spadet med vetemjöl och låt koka ett par minuter. Tillsätt lite socker och vitvinsvinäger. Koka upp, tillsätt därefter det hackade bladverket från dillen, en skvätt grädde samt köttet. Låt köttet bli varmt, därefter serveras grytan.

Servering

Dillkött serveras lämpligen med kokt hel eller pressad potatis samt en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar