torsdag 5 april 2012

Hundar som tar får

Lyssna: Carina Oskarssons får attackerades av hundar
Från P4 västerbotten härom dagen. Det får mig att tänka på den data Rovdjursföreningen tidigare publicerat kring detta. Problemet med den information som Rovdjursföreningen sammanställt är att man 1/ inkluderar höns vilket gör siffran extremt hög och 2/ inkluderar "skrämda tamdjur". Dessa parametrar får man inte fram i viltskadecenters statistik från samma period (tidigt 2000-tal). Det blir med andra ord att jämföra äpplen med päron när Rovdjursföreningen säger att hundar är farligare för husdjursägare än vargar och andra rovdjur. Sedan skall man ha klart för sig hur oerhört mycket större rovdjurstammen är idag än för det år Rovdjursföreningens undersökning avsåg.

Jag är helt övertygad om att det är större risk att få sina husdjur (får/hästar/kor) skadade av stora rovdjur än hundar. Och räknar man in renen bland tamdjuren så är det ingen som helst tvekan. Och då skall man veta att det finns oerhört många fler hundar i vårt samhälle än stora rovdjur i naturen.

En viktig sak hundägare i allmänhet och jakthundsägare i synnerhet skulle vara betjänta av att göra är att prata med någon fårbonde och ta med jakthunden, gärna som valp, in i fårhagen och lära den att får är NO-NO! För min tyska jaktterrier tog det på sin höjd 10 minuter att få henne att inse att får skall man ge fan i om man vill hålla husse glad. Vad det gällde hönsen så tog det lite längre tid men det verkar ha tagit skruv det också....

Det är inte svårt att arbeta förebyggande. Det gäller bara att tänka till lite innan olyckan är framme!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar