torsdag 17 mars 2011

Lammstek i grop

Det är ganska jobbigt, men knappast svårt, att laga mat i grop. Det gäller att ha en bra plats att laga maten på och lite tålamod, samt några goda vänner att dela köttet med.

Ingredienser
Stek med ben (det går givetvis bra med en bog istället), Vitlök, Peppar, Färska örtkryddor efter smak och tillgång (salt)

Tillagning
Gräv en grop ungefär en halvmeter djup. Se till att grästorvorna är så hela som möjligt. Samla ihop en mängd stenar stora som knutna nävar eller lite större. Lägg ungefär hälften av stenarna i botten av gropen. Tänd en ordentlig eld i gropen och en vid sidan om. Lägg resten av stenarna i elden vid sidan om gropen. Elda på friskt i drygt en timme.
Medan elden brinner och stenarna värms så kan man passa på att förbereda steken. Späcka steken med vitlöksklyftor. Gnid in den med örtkryddor och peppar. Förpacka steken tätslutande. Detta kan göras på många sätt, enklast är givetvis i flera lager aluminiumfolie men betydligt roligare är i stora färska fuktiga blad. Lämpliga blad kan vara rabarber eller vinblad, ett alternativ är näver. Lagret med blad skall vara tillräckligt tjockt för att det inte skall göra något om de yttersta delarna bränns bort. Man kan om man har en sladdförsedd digitaltermometer som man inte är så rädd om sticka in den i paketets tjockaste del. Annars får man förlita sig på sin intuition … Paketet placeras nu i gropen. Men vänta tills lågorna falnat, finns det glöd kvar gör inte det någonting alls. Plocka de heta stenarna ur elden vid sidan om gropen och lägg de kring och på paketet med steken. Täck slutligen stenarna med jordtorvorna. Hela proceduren måste gå fort, annars kan köttpaketet börja brinna. Man kan behöva fylla eventuella hål mellan torvorna med jord för att strypa syretillförseln till, och värmespillet från, gropen.
Nu är det bara att vänta. Har man en termometer i köttet så har man kontroll på processen, annars får man chansa. Man brukar räkna med att det tar lite drygt en timma per kilo kött när man lagar mat i grop. När man tror att köttet är klart så är det bara att gräva fram det. Givetvis är det bra att vara försiktig, för vem vill köra en jordig spade genom den väldoftande steken?
Servering
Kokgropstillagad stek är en perfekt bjudrätt på sommaren. Ett nybakt bröd, tomatsallad eller grönsallad samt tzatziki och marinerad aubergine är några goda tillbehör. Samt givetvis rödvin eller ett gott öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar