fredag 18 november 2011

Fruktsallad

Fruktsallad är en fräsch och värdig avslutning på vilken köttmåltid som helst.

Ingredienser

Frukt efter tillgång och smak (utgå från vad som är bäst för säsongen, se exempel nedan)

Hackade nötter (tänk på att nötallergi är ganska vanligt så mandel kan vara att föredra framför hasselnöt)

Kanske russin eller annan torkad frukt

Lite apelsinjuice eller svart vinbärssaft

Fruktexempel, vinter:

Olika citrusfrukter

Banan

Ananas

Äpple

Päron

Kiwi

Vindruvor

Mango

Passionsfrukt

etc

Fruktexempel, sommar:

Äpplen

Jordgubbar

Hallon

Smultron

Plommon

Körsbär

Vinbär (relativt lite, de riskerar att ta över)

Krusbär (söta)

etc

Tillagning

Det är ganska meningslöst att göra fruktsallad på mindre än fem olika frukter. Det är viktigt att använda mogna frukter och att inte använda för mycket av någon enskild ingrediens utan att sträva efter en harmoni mellan ingredienserna. Skala och kärna ur de frukter som behöver det. Skär frukterna i fina bitar. Blanda ingredienserna och häll gärna på lite apelsinjuice eller svart vinbärssaft för att snittytorna på frukterna inte skall oxidera och bli fula. Man kan alltid hälla på lite extra juice om frukterna i salladen är ”torra”.

Servering

Serveras med glass eller grädde (gärna smaksatt med lite punsch). Ett annat gott alternativ är avrunnen yoghurt smaksatt med lite citronskal eller vanilj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar