tisdag 22 november 2011

Haggis

Ingen lammkokbok skulle vara fullständig utan ett recept på den beryktade skotska nationalrätten haggis.

Ingredienser

Hjärta, lever, magsäck, lungor och övriga inälvor från får

Strimlad talg

Gul lök

Rostat havremjöl

Salt

Svartpeppar

Tillagning

Töm magsäcken och gör rent den ordentligt, först i kallt vatten sedan i varmt. Därefter läggs den i saltat vatten över natten. Tvätta inälvorna ordentligt och koka dem i två timmar i lätt saltat vatten. Häll av men spara någon halvliter av spadet. Hacka hjärtat, levern och lungorna dessa blandas med de snabbförvällda hackade lökarna och övriga ingredienser. Fyll magsäcken med röran och knyt igen. Tänk på att, precis som vid korvstoppning, lämna lite svällmån. Sjud magsäcken i tre timmar. Passa koket och när magsäcken börjar svälla upp allt för mycket passar man på att göra små hål i den så att den inte spricker.

Servering

Serveras med kokt mjölig potatis och ett gott bröd.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Vet du vart man får tag på inälvor från lamm om man inte slaktar själv? Har funderat på att göra haggis på kanin eller hare. Har du någon erfarenhet från det?

  Ha det gött!

  Pete

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Jag har ju egna får som jag kan använda men de tarmarna och det köttet får ju inte konsumeras utanför min familj. Jag skulle nog vända mig till något fårslakteri med den frågan, har själv fått tag på intressanta fjälster via Öströö fårfarm så kontakta dem och hör efter vad de kan ordna fram....

   Radera
 2. Man kan faktiskt köpa fårfjälster på postorder..!!? >Gå till carnivor.se så får du se. Mvh Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och ka lundgren är en annan: www.kalundgren.se

   Radera