torsdag 7 juli 2011

Grannsamverkan

För att driva en fårgård krävs antingen att man köper in hö och annat foder eller att man skaffar maskiner och mark för att kunna samla in vinterfodret på egen hand. Vi kör en kombination. Mindre ängar slår vi och bärgar själva. Större ängar, en egen (1 ha) och en lånad (3-4 ha) slår jag och låter en granne bala som stora ensilagebalar. Men detta kräver som sagt maskiner.

I vår trakt har en liga härjat under våren. Ett tjugotal gårdar har haft besök av försigtagna tjuvar som stjäl avancerad jord- och skogsbruksutrustning så som gripklor, rotatorer, ventilpaket och manöverenheter. Utrustningen är tung, i vissa fall väger den bortåt 300 kg. Den sitter fast på ett sätt som kräver specialverktyg för att kunna monteras av. Den är även vital för att delar av gårdarnas verksamhet skall kunna bedrivas.

Som en reaktion på detta hade vi ett möte på bygdegården för ett par veckor sedan. Det var inte ett möte för att bilda ett medborgargarde utan ett möte med polisen för att organisera grannsamverkan. Så nu ingår vår gård tillsammans med ett knappt dussin grannar i ett grannsamverkansområde. Det känns bra. Två grannar har nämligen haft besök under de senaste åren, den ena fick just en gripklo stulen i våras den andra fick sin 4-hjuliga arbetsmotorcykel stulen härom året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar