fredag 27 maj 2011

Klyftpotatis

Det finns massor med sätt att tillaga klyftpotatis på, detta är min favorit.

Ingredienser

Potatis, en fast sort

Olja

Svartpeppar

Grovt salt

Vitlök

(örtkryddor)

Tillagning

Skala potatisen och skär den i klyftor. Tänk på att storleken på klyftorna avgör hur länge de behöver tillagas. Skölj klyftorna i kallt vatten och torka dem med en ren kökshandduk. Lägg potatisen i en bunke och häll på kryddorna. Blanda. Ringla över olja och blanda väl så att alla potatisar har olja på sig. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (detta är ju inte nödvändigt men underlättar diskningen efteråt). Sprid ut potatisen på bakplåtspappret men se till att det bara är ett lager potatis och att klyftorna inte har allt för mycket kontakt med varandra. Sätt in plåten på en av de nedersta falsarna i ugnen som skall hålla 225-250 grader. Efter ca 10 minuter, när potatisen börjar få en fin yta undertill, flyttar man plåten till översta falsen. Där tillagar man potatisen i ytterligare ca 10 minuter tills den fått en fin yta. Känn med en provsticka om potatisen är klar, är den inte det så flytta plåten till mittersta falsen och håll den under översikt tills den är klar.

Detta tillagningssätt tillåter även att man har två plåtar i ugnen samtidigt, en överst och en underst. Men då tar tillagningen något längre tid.

Servering

Klyftpotatis passar till de flesta lamrätterna, men kanske framför allt grillat eller stekar. Lägg gärna upp potatisen i en uppvärmd skål och strö lite basilikablad eller persiljeklipp över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar