onsdag 28 december 2011

Angående ett debattinlägg i UNT

Härom dagen publicerades i UNT ett debattinlägg med rubriken Fåren hotas inte av varg. Argumentationen är tydlig och undebygd med statistik från viltskadecenter. Man har som fårägare ingen större anledning att tro att ens får kommer att utsättas för rovdjursangrepp om man bor i anslutning till rovdjur. Det finns med andra ord ingen anledning att sluta med fårhållningen av det skäl att vargen kommer.

Det enda problem man lyfter fram är att de elaggregat som är tillåtna i sverige är för svaga. Det man inte väljer att beröra är att huvuddelen av fårgårdarna i sverige har färre än 20 djur. De drivs på hobbybasis. Då kan blotta tanken på att riskera mötas av döda och lemlästade får vara nog att sluta med det hela. I artikeln väger man inte heller in den arbetsinsats det innebär att ytterligare förstärka sina stängsel, speciellt om de skall upp i rovdjuravvisande standard. Det är även en ordentlig kostnad för den lilla gården. Just den gård som är absolut viktigast för den hävdvunna biologiska mångfalden då den inte drivs på kommersiell grund och inte kräver att man slår sin vall tre gånger per år etc.

Jag misstänker att en stor mängd mindre fårhållare kommer att lägga av med får i takt med att vargen sprids söder ut i vårt land. Jag misstänker också att den redan allt för höga igenplanteringen av jordbruksmarker (fn 10.000 ha/år) kommer att öka än mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar