onsdag 14 december 2011

Fylld pasta

Denna fyllda pasta kan man ge olika namn beroende på hur man formar den. Jag tycker att det enklaste är att forma den till ”kuddar” dvs ravioli men det ser nästan festligare ut med tortelini. Den hemlagade pastan är ganska bökig att göra men väl värd allt besvär.

Ingredienser

Pastadeg:

Ägg

Vetemjöl

Fyllning:

Lammfärs

Pressad vitlök

Ägg

Ströbröd

Fin hackade svarta oliver

Smulad fetaost

Basilika

Olivolja

Övrigt:

Ägg att ”limma” med

Tillagning

Blanda till pastadegen. Grundreceptet är att ett stort ägg skall blandas med 100 gram vetemjöl vilket kräver en hel del jobb för att knådas ihop. I nödfall kan en liten skvätt vatten tillsättas för att det skall gå lättare att knåda ihop degingredienserna. När degen är blandad skall den vila invirad i plastfolie i kylen någon timme innan den kavlas ut. Utkavlingen görs lättast genom att man valsar degen allt tunnare i en pastamaskin, men givetvis kan man kavla degen med brödkavel också (men det är ordentligt jobbigt så det är inget som rekommenderas).

Fyllningen görs genom att man först blandar ägg och ströbröd och låter det svälla. Arbeta under tiden lammfärsen så att den blir smidig. Kärna ur oliverna och hacka dem fint eller kör dem i en mixer. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en relativt fast smet, den skall inte vara så fast att den kan kallas deg.

För ravioli: Lägg en tunn utkavlad bit pasta på en oljad skärbräda. Klicka ut fyllningen med jämna mellanrum. Pensla utrymmena mellan klickarna med penslat ägg. Lägg en utkavlad bit pasta ovanpå den förra. Tryck försiktigt ihop pastan mellan klickarna med fyllning. Försök att få ut så mycket luft som möjligt när du gör detta. Skär sedan mitt emellan klickarna med fyllning. Kontrollera att skarven mellan pastabitarna ser fin ut och lägg sedan pastan att torka en stund på en ren hushållshandduk.

För tortelini: Lägg en tunn utkavlad bit pasta på en oljad skärbräda. Skär ut runda bitar av pastan, diametern bör inte vara mindre än 7 cm för då blir det för lite utrymme att arbeta med. Lägg lite fyllning i mitten av varje bit. Pensla kanterna med ägg. Vik ihop pastabitarna kring fyllningen och se till att skarven blir fin. I detta skede kan man välja om man vill att tortelinin skall se ut som piroger eller om man vill forma den ytterligare. Vill man forma den ytterligare så viker man ihop den ytterligare en gång och låter halvcirkelns spetsat fästa ihop. Det kan behövas lite mer ägg för att fästa ihop spetsarna. Lägg sedan pastan att torka en stund på en ren hushållshandduk.

Koka pastan i rikligt med vatten i ett par tre minuter beroende på hur tjocka pastabitarna blev.

Servering

Servera den fyllda pastan med en tomatsås, eller en sås gjord på gorgonzola eller chévre och creme fraiche alternativt med en stor klick pesto och ett knippe rucculasalladsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar