lördag 3 december 2011

Bönsallad

En god bönsallad passar till det mesta, fungerar som ersättning för eller komplement till andra sallader.

Ingredienser

Bönor eller andra baljväxter efter tillgång och smak (t.ex. kikärter, black eye beans)

Rödlök eller salladslök

Vitlök

Svartpeppar

Persilja

Olivolja

Pressad citron

(Dijonsenap)

(Pesto)

Tillagning

Koka baljväxterna enligt beskrivning på paketet, men var uppmärksam på dess konsistens mot slutet av koket för det är ganska lätt att få baljväxter överkokta. Används baljväxter på burk så skölj dem väl i ett durkslag under rinnande kallt vatten för att få bort burksmaken. Skär löken fint. Lägg lök och blajväxter i en skål. Häll på lite olivolja och citron. Pressa över vitlök efter smak och vrid ett par tag med pepparkvarnen. Vill man ha lite mer smaker i salladen kan även Dijonsenap eller pesto användas. Blanda och smaka av, komplettera med mer citron eller vitlök vid behov. Rör ner klippt persilja, men spara ett par fina kvistar som garnering.

Servering

Serveras som tillbehör till näst intill vilken lammrätt som helst. Passar mycket bra på ett buffébord eftersom den kan förberedas i god tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar