Detta recept baseras på en beskrivning av ett av Carl Butlers recept som min svåger Christopher givit en målande beskrivning av för mig. Jag tyckte det lät gott och använde beskrivningen som utgångspunkt för eget skapande.
Ingredienser
Urbenad lammstek
Vinblad
Chévre
Spiskummin
Vitlök
Örtkryddor, till exempel basilika
Olja
Kokspad bestående av:
Buljong
Vin
Ett par lagerblad
Lite morotstärningar
Tillagning
Lägg ut flera lager med vinblad ovanpå bommulssnöre så att bladen bildar ett sammanhängande sjok stort nog att täcka stekens yta. Lägg steken på vinbladen. Fyll den urbenade steken med en röra av chevré, spiskummin, pressad vitlök och färsk basilika. Rulla ihop steken. Paketera den i bladen och bind upp den med snöret. Bryn paketet i het olja i en stor gjutjärnsgryta, sätt därefter in en stektermometer i köttets tjockaste ända. Häll på kokspadet och låt steken sjuda på låg värme under lock tills den uppnått önskad temperatur. Ett rött kött behöver ca 58 grader och skall det vara genomstekt skall man uppåt 68-70 grader. Låt steken vila ca 10 minuter innan paketet öppnas och steken skärs upp.
Sannolikt skulle det gå bra att linda in steken i rabarberblad istället för vinblad, jag har inte provat det men har på känn att det kan bli en riktigt intressant smakkombination.
Servering
Pressad potatis och en sås gjord av en redning av kokspadet passar bra till denna rätt. Svartvinbärsgele bryter bra mot den lite fränare smaken av chevré, eller varför inte servera med en söt sås gjord på yoghurt med lite honung i. Ett gott nybakt bröd samt en grönsallad passar också bra till.
Låter som ett måste att testa :)
SvaraRaderaMagnus Reuterdahl
Jo, det blir ett fint, smakrikt och saftigt kött. Måste testa den med rabarber frammåt försommaren.
SvaraRadera