När hustrun och grabben käkade fiskpinnar härom dagen blev det potatismos över. Sisådär 338 gram, vilket är nästan precis så mycket man behöver till en sats potatisbröd...
Steg 1:
100 g surdeg
300g vatten
180 g mjöl, lämpligen råg men graham eller vete funkar givetvis åxå
----
Blanda ordentligt och låt stå varmt till det är bra fart i det hela, tar kanske en halv dag eller så. Vill man försäkra sig om effekten så kan man smula i 5 g jäst också. Lite som att ha både hängslen och livrem....
Steg 2:
Surdegssmeten från steg 1
ca 3 hg pressad potatis eller potatismos
2,5 dl filmjök eller yoghurt
600 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g grahamsmjöl
0,5 dl sirap
-----
20 g grovtsalt mortlas med
5 g kummin
----
Surdegssmet, mjöl, fil, och sirap blandas och knådas i 5-7 minuter innan salt/kumminblandningen tillsätts. Knyda ytterligare en sisådär 4-5 minuter. Degen kommer att vara rätt kladdig men är den ohanterligt kladdig så häll i lite mer mjöl.
Jäs någon timme eller så.
Baka ut till 3-8 limpor beroende på hur stora man vill ha. Degen är rätt kladdig och kommer att rinna ut lite och bilda rätt låga bröd, ett sätt att lösa det på är mha jäskorgar.
Låt jäsa till sisådär dubbelstorlek.
In i 250 graders ugnsvärme. Sänk direkt till 220. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 96-98 grader.
Steg 1:
100 g surdeg
300g vatten
180 g mjöl, lämpligen råg men graham eller vete funkar givetvis åxå
----
Blanda ordentligt och låt stå varmt till det är bra fart i det hela, tar kanske en halv dag eller så. Vill man försäkra sig om effekten så kan man smula i 5 g jäst också. Lite som att ha både hängslen och livrem....
Steg 2:
Surdegssmeten från steg 1
ca 3 hg pressad potatis eller potatismos
2,5 dl filmjök eller yoghurt
600 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g grahamsmjöl
0,5 dl sirap
-----
20 g grovtsalt mortlas med
5 g kummin
----
Surdegssmet, mjöl, fil, och sirap blandas och knådas i 5-7 minuter innan salt/kumminblandningen tillsätts. Knyda ytterligare en sisådär 4-5 minuter. Degen kommer att vara rätt kladdig men är den ohanterligt kladdig så häll i lite mer mjöl.
Jäs någon timme eller så.
Baka ut till 3-8 limpor beroende på hur stora man vill ha. Degen är rätt kladdig och kommer att rinna ut lite och bilda rätt låga bröd, ett sätt att lösa det på är mha jäskorgar.
Låt jäsa till sisådär dubbelstorlek.
In i 250 graders ugnsvärme. Sänk direkt till 220. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 96-98 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar