onsdag 23 mars 2011

Tjälknul


Lammsteken kan nästan bli för mör om den tillagas som tjälknöl… Men å andra sidan, hur gott är det inte med kött som smälter på tungan?

Ingredienser

En djupfrusen lammstek eller bog

Alternativ 1: lag bestående av:

Vatten

Relativt mycket salt

Svartpeppar

Socker

Enbär

Lagerblad

En skvätt gin

Alternativ 2: lag bestående av:

Porter eller annat riktigt mörkt öl

Salt

Honung

Vitlök

Vitpeppar

Persilja

Alternativ 3: lag bestående av:

Vatten

Salt

Rosmarin

Vitlök

Lagerblad

Svartpeppar

Tillagning

Sätt in det frysta köttet i en ugn ställd på lite drygt 80 grader. Låt köttet stå där ungefär ett halvt dygn tills det är lite knappt 70 grader invändigt, vill man ha det rosa och ”rostbiffliknande” så tar man ut det vid knappt 60 graders innertemperatur. Blanda under tiden till lagen. Lägg den varma steken i ett trångt kärl eller en värmetålig plastpåse. Slå på lagen, placera köttet kallt och låt det dra i lagen 6-12 timmar. Sedan häller man av lagen och torkar av köttet som nu är klart att skiva upp och servera.

Servering

Servera köttet i tunna skivor med potatisgratäng, eller varför inte istället för skinka på julbordet?

1 kommentar:

  1. Tjälknulen på bilden låg i en lag med de sista glöggresterna från i julas. Detta på tips från min kompis Jens, glöggen fick ersätta sockret och lite av vattnet. För övrigt tog jag salt, vitlök och svartpeppar.

    SvaraRadera