Lammsteken kan nästan bli för mör om den tillagas som tjälknöl… Men å andra sidan, hur gott är det inte med kött som smälter på tungan?
Ingredienser
En djupfrusen lammstek eller bog
Alternativ 1: lag bestående av:
Vatten
Relativt mycket salt
Svartpeppar
Socker
Enbär
Lagerblad
En skvätt gin
Alternativ 2: lag bestående av:
Porter eller annat riktigt mörkt öl
Salt
Honung
Vitlök
Vitpeppar
Persilja
Alternativ 3: lag bestående av:
Vatten
Salt
Rosmarin
Vitlök
Lagerblad
Svartpeppar
Tillagning
Sätt in det frysta köttet i en ugn ställd på lite drygt 80 grader. Låt köttet stå där ungefär ett halvt dygn tills det är lite knappt 70 grader invändigt, vill man ha det rosa och ”rostbiffliknande” så tar man ut det vid knappt 60 graders innertemperatur. Blanda under tiden till lagen. Lägg den varma steken i ett trångt kärl eller en värmetålig plastpåse. Slå på lagen, placera köttet kallt och låt det dra i lagen 6-12 timmar. Sedan häller man av lagen och torkar av köttet som nu är klart att skiva upp och servera.
Servering
Servera köttet i tunna skivor med potatisgratäng, eller varför inte istället för skinka på julbordet?
Tjälknulen på bilden låg i en lag med de sista glöggresterna från i julas. Detta på tips från min kompis Jens, glöggen fick ersätta sockret och lite av vattnet. För övrigt tog jag salt, vitlök och svartpeppar.
SvaraRadera