fredag 18 mars 2011

Moussaka

Moussaka är den grekiska rätten som får oss nordbor att associera med lasange. Jag brukar vänta med att tillaga moussaka tills jag hittar aubergine till ett acceptabelt pris, men då går jag rätten destu oftare.

Ingredienser

Lammfärssås bestående av:

Lammfärs

Lök

Olja

Krossad tomat

Vitlök

Peppar

Ett par stänk kanel

Tomatpuré

En skvätt rödvin

(Spiskummin)

(Rosmarin)

Bechamelsås bestående av:

Smör

Mjöl

Mjölk

Peppar

Riven muskotnöt

(Ost)

Övrigt:

Aubergine

Vitt bröd i små tärningar eller som smulor

Fetaost

Olivolja

Tillagning

Allra först tvättas och skivas auberginen. Skivorna läggs i ett durkslag varvvis med ett lager salt emellan varje lager. Saltet drar ut vätskan ur auberginen. Efter en timme sköljer man skivorna för att göra sig av med det mesta saltet. Därefter steks skivorna någon minut på varje sida i olja.

Lammfärssåsen tillagas genom att lammfärs och lök stekes i olja. När kött och lök är genomstekt tillsätts krossad tomat och tomatpure. Låt koka så att vätskan reduceras något varefter resterande kryddor tillsätts.

Bechamellsåsen tillagas genom att smör smältes i en tjockbottnad kastrull. I det fräsande smöret tillsätts vetemjöl under omrörning. Klumparna som bildas får fräsa en lite stund varefter mjölk tillsätts under omrörning. När såsen har tjocknat tillsätts kryddorna och eventuellt riven ost.

En ugnssäker form smörjs med olivoljavarefter bottnen täcks med de tärnade brödet. Ovanpå brödet läggs ett lager stekta aubergineskivor. Ovanpå auberginen placeras lammfärssås, därefter nya aubergineskivor, ny lammfärssås till dess att formen nästan är fylld. Överst smular man fetaost och ovanpå den häller man bechamellsås. Moussakan tillagas i 225 grader i ca 30 minuter. Placera formen i den nedre delen av ugnen. Bechamellsåsen får gärna bli lite brynt men absolut inte bränd.

Servering

Moussaka serveras lämpligen med en grönsallad och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar