fredag 25 mars 2011

Chutney

Har man ett eller ett par rabarberstånd så vet man sällan vad man skall göra av allt när de börjar växa till sig framåt midsommar. Att göra en chutney kan då vara ett alternativ. Var beredd på att det ibland tar mycket lång tid innan chutneyn har mognat, en krusbärschutney jag gjorde var inte ätbar förrän efter nästan två år. Rabarbern kan givetvis bytas ut mot exempelvis krusbär, mjöligt äpple eller plommon. Men man skall tänka på att om man använder ingredienser med mycket eget fruktsocker så kan man minska mängden socker något vid tillagningen.

Ingredienser

1 del fint skuren rabarber (eller annan frukt, se ovan)

1 del socker

Hackad lök

Riven ingefära

Vitpeppar

Kanel

Sambal ölek eller ett par färska pepparfrukter

Ättiksprit

Lite vatten

Tillagning

Skär rabarbern i fina skivor. Hacka löken. Blanda lika delar (baserat på vikt) socker och rabarber i en tjockbottnar kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka upp. Sjud blandningen på låg värme tills den tjocknar, vilket brukar ta 45-60 minuter. Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar vilka placeras svalt. Chutneyn behöver stå till sig i bortåt en månad innan den är lämplig att äta. Förvaras den svalt och mörkt så håller den nästan hur långe som helst.

Servering

Chutney passar till indiska lammrätter och givetvis till grillat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar