En simmig gryta inspirerad av indiska kryddkombinationer. Ordet curry syftar i det här sammanhanget snarare på kryddblandning (dvs den indisk/pakistanska användningen av ordet curry) än på det gula pulver man kan köpa i svenska livsmedelsbutiker.
Ingredienser
Lammkött i bitar (från exempelvis bog, hals eller vad man har att tillgå)
Buljong (egen, tärning eller fond)
Vitlök
Lök
Koriander, malen
Gurkmeja
Sambal ölek
Garamasala
Kanel
Yoghurt, avrunnen (kan ersättas med creme fraiche)
Ett par tomater eller tomatpuré
Persilja
Olja att steka i
Tillagning
Bryn köttet på hög värme i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt buljong så att köttet precis täcks. Koka upp och sjud i 45-60 minuter eller tills köttet har blivit mört. Skär löken i bitar (hellre ojämna bitar eller klyftor än skivor). Bryn löken i en stekpanna och när den börjar blir genomstekt så tillsätt den i grytan med kött och buljong. Tillsätt kryddorna och tomaterna. Låt blandningen puttra ett par minuter och smaka av (komplettera kryddningen vid behov). Precis före servering rör man ner ett par rejäla klickar yoghurt. Tänk på att de flesta yoghurtsorter ej tål att kokas så se till att temperaturen i grytan har sjunkit till under kokpunkten (alternativt kan man använda en kokbar yoghurt). Strö över rikligt med presilja precis före servering.
Servering
Denna lammgryta serveras givetvis med basmatiris, en chutney och kanske linscurry.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar