måndag 28 mars 2011

Vild lammgryta

Denna lammgryta har inspirerats av ett recept ursprungligen avsett för vilt signerat Gert Klötzke. Helt fel var det inte eftersom jag för något år sedan sköt 6 omärkta förvildade får och lamm som drivit runt på våra jaktmarker en tid... Och för den som inte kan sin lagstiftning är det:

  1. förbjudet att ha omärkta husdjur
  2. förbjudet att släppa ut husdjur och sällskapsdjur i naturen
Och för den som inte visste det är husdjur är t.ex. får, get, nötboskap, svin och höns medan sällskapsdjur är katter, marsvin, kaniner mm, allt enligt definitioner i svensk lagstiftning.

Ingredienser

Grytbitar (tex bringa, bog, hals, slaksida)

Lök

Morot och andra rotfrukter

Buljong

Espressokaffe

(eventuellt bitter 70% choklad)

Peppar

Salt

Maizena

Gröna ärtor

Svamp efter tillgång

Tillagning

Bryn köttet i botten av en stor gryta. Tillsätt lök, morot och eventuella andra rotfrukter samt peppar. Fyll på buljong och låt puttra i ca 60 minuter. Häll på en dubbel espresso, samt eventuellt lite riven choklad (70%) och låt puttra någon minut till. Sila av buljongen och gör en redning med maizenamjölet. Knaperstek svampen. Lägg upp kött och rotfrukter på ett uppvärmt serveringsfat, placera svampen överst och häll såsen runt köttet.

Servering

Serveras med ris i vilket gröna ärtor fått ångkoka i ca 5 minuter. En god chutney passar mycket bra till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar