måndag 21 mars 2011

Polentakaka - glutenfri


Här följer mina versioner av den italienska polentakakan. Det är en kaka som jag gör emellanåt eftersom min farsa är glutenintolerant. Kakan på bilden är av alternativ 3, försedd med en glasyr av philadelphiaost+florsocker+kakao.

Ingredienser

225 g smör

3 dl strösocker

225 g fint riven mandel

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

Saft & skal från 1 citron

2 dl polentamjöl

1 tsk bakpulver

Alternativ 1:

0,5-1 g saffran beroende på hur stark smak man vill ha

Skalet från ytterligare 1-2 citroner

Alternativ 2:

Byt ut 0,5 dl polentamjöl mot 1 dl kakao

Alternativ 3

100-200 g mörk 70% choklad, fint riven

Tillagning

Vispa rumsvarmt smör och socker med elvisp tills det blir vitt. Rör ner mandel (och choklad om alternativ 3 väljs). Vispa ner äggen ett efter ett, blanda därefter i citronsaften och citronskalet. Rör ihop polentamjölet i en annan skål med vaniljsockret och bakpulvret (och kakao eller saffran om alternativ 1 eller 2 används). Blanda ihop polentablandningen med de övriga ingredienserna med en stor sked. Lägg över smeten i en smörad och bröad form (20-25 cm diameter) med avtagbara kanter. Grädda kakan i 160 grader i ungefär 50 minuter. Kakan blir nästan bättre om den får stå övertäckt med plastfolie i kylen över någon natt eller två innan den serveras.

Servering

Chokladvarianten smakar förträffligt med mixade jordgubbar och lite grädde, medan saffransvarianten passar bra med avrunnen yoghurt smaksatt med lite rivet citronskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar