lördag 26 mars 2011

Vintergryta

Denna lammgryta passar bra på hösten eller vintern när tillgången på rotfrukter är som störst.

Ingredienser

Lammgrytbitar av exempelvis hals, bringa, slaksida eller bog

Lök

Finskuren morot och andra rotfrukter baserat på tillgång

Vitlök

Svart & vit peppar

Salt

Örtkryddor, gärna färska eller möjligen frysta, t.ex. rosmarin, persilja eller oregano

Lagerblad

Trattkantareller, champinjoner eller annan svamp beroende på tillgång och smak

Passerad tomat

Portvin

Gröna ärtor

Pressad citron

Olja att steka i

Tillagning

Stek köttet i olja i en stor gryta, gärna i gjutjärn. Om exempelvis en hals- eller bogbit används så börjar man med att skära loss så mycket kött man kan i lagom stora bitar (ung 3-4 cm) därefter låter man halsen eller bogen ligga med i grytan till den är genomstekt och man kan pilla loss det sista köttet. När köttet har brynts lägger man i lök, lagerblad, peppar, svampen, de passerade tomaterna, portvinet och lite salt. Låt det hela puttra på låg värme under ett tätslutande lock i ca 1 timme. Så här långt kan man förbereda någon dag innan om man så vill, i detta nästan färdiga skick går grytan utmärkt att frysa.

5 minuter före servering tillsätts de finskurna rotfrukterna, örtkryddorna och vitlöken i den heta grytan. Ett par minuter senare tillsätts ärtorna. Precis före servering pressas lite citron över grytan.

Servering

Grytan serveras lämpligen med grönsallad, färskt bröd och ris eller pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar