onsdag 23 mars 2011

Risotto


Risotton är en italiensk klassiker som funkar bra till det mesta. Den kan varieras i oändlighet.

Ingredienser

Arborioris (till nöds kan det ersättas med grötris)

Buljong

Vitt vin

Riven parmesanost (eller annan stark hårdost, varför inte Västerbottenost eller långlagrad cheddar)

Gul lök

Vitlök

Örtkrydda t.ex. rosmarin, basilika, persilja

Svamp, gärna Karl Johan

Olivolja

Tillagning

Gör i ordning en kastrull med buljong, den skall vara het. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Fräs riset och löken en stund i oljan, riset skall börja bli lite lätt genomskinligt. Sänk värmen. Därefter tillsätts buljong skopvis under hela tillagningen som brukar ta ungefär 30 minuter. Riset får aldrig koka torrt och man skall röra om ganska ofta under hela tillagningen. Mot slutet av tillagningen häller man på ett par skvättar vitt vin istället för buljong. Mot slutet tillsätter man även osten, vitlöken och den knaperstekta svampen. Precis innan servering rör man ner örtkryddor efter smak i risotton.

Svampen kan givetvis ersättas med olika grönsaker, till exempel ger olika paprikor fin färgkontrast. En god risotto kan göras med lite färsk mangold eller bladspenat. Risotton kan färgas med ett par stänk gurkmeja. Det vita vinet kan bytas mot portvin eller varför inte en skvätt konjak eller grappa? Vinet kan även ersättas med en skvätt citron eller till nöds uteslutas helt.

Servering

Risotto passar bra till de flesta lammrätter, men hellre stekar och grillat än grytor.

1 kommentar:

  1. Just det ja, risotton på bilden innehåller morötter istället för svamp. Eftersom jag inte hade något öppnat vitvin så tog jag en skvätt vitvinsvinäger och lite citronolja mot slutet. Blev gott det också.

    SvaraRadera