torsdag 21 april 2011

Fårböcker

Fyra fårböcker står i vår hylla. Eller ja, där finns ju lite böcker med lammrecept och lite böcker om hur man tar tillvara på skinn och ull också, men nu tänkte jag på lite mer generella böcker om får. De är:

Fårboken av Anders Jansson och Nina Östman. Detta ären ganska ytlig men inspirerande bok. Den kan nog få folk som funderat på får att faktiskt skaffa får. Den kan vara till hjälp att börja, men det är ingen handbok. Däremot är den väldigt rolig att bläddra i.

Får av Erik Sjödin mfl är en handbok i vilken man finner det mesta. Där lär man sig räkna på fodervärden, på tillväxt, hur sjukdomar yttrar sig etc etc. Oerhört faktaspäckad bok. En handbok i sin rätta bemärkelse. Helt klart något som skall stå i varje fårägares bokhylla. Den finns i flera upplagor och det är bra att ha en så ny som möjligt.

En historia som mest handlar om skinn
av Nils-Åke Fag är en slags memoarer av en av fårsveriges främsta individer. Fag arbetade länge som veterinär, men även med bedömning av ullkvaliteter. Intressant läsning.

Starta med får av Nils-Åke Fag är en kortfattad bok som kan användas som checklista av en som inspirerats av Fårboken att ta steget in i ett förunderligt och frustrerande liv som fårbonde. Rekommenderas.

De flesta av böckerna kan köpas via Åters bokklubb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar