I mitt hem är Sambal Ölek en av de kryddor som vi äter nästan mest av. Lite grann i maten, och som ett tillbehör som man kryddar upp maten efter tycke och smak med. Man kan givetvis köpa helt OK sambal i butiken, men en helt färsk sambal gjord direkt innan den skall ätas är något helt annat.....
Ingredienser
Färska chilifrikter, färg, sort, mognadsgrad och styrka helt efter smakSocker
Salt
Ättika (kan ersättas med pressad citron, men det ger en annorlunda smak än klassisk sambal ölek)
Ev lite olja
Tillagning
Förväll chilin. Låt dem rinna av och snoppa dem. Mixa dem därefter tillsammans med de övriga ingredienserna tills en önskad konsistens uppnåtts. Färsk sambal ölek blir dock lite lösare än den som finns att köpa.
Servering
Serveras med fördel som tillbehör till smakrika grytor, grillat lamm, kebab, lammburgare etc.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar