måndag 11 april 2011

Cous cous


Cous cous är vetegryn som kan tillagas till de mest fantastiska rätter. Cous sous kan givetvis tillagas rakt upp och ner som alternativ till ris, men då blir det rätt trist. Jag lärde mig att laga cous cous via Azdinne som ursprungligen kommer från Marocko och driver en liten restaurang i Jönköping. Detta är min variant på hur cous cous tillagas, inspirerad av the real ting.

Ingredienser

1 del cous cous gryn

1,5 del buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)

Vitlök

Spiskummin

(Gurkmeja)

(Saffran)

Olivolja

Smör

Förslag på andra ingredienser:

Lök (stekt på låg värme)

Paprika (förvälld)

Kronärtskockshjärta (uppvärmd)

Champinjon (stekt)

Kantarell eller trattkantarell (knaperstekt)

Sockerärta (förvälld)

Körsbärstomat (lätt upphettad, eventuellt skalad)

Fetaost, smulad eller i tärningar

Broccoli (ångkokt)

Morot, gärna hela späda (ångkokt) eller grovriven

Cachewnötter

Pinjenötter

Oliver

Kapris

Annat gott

Tillagning

Koka upp bujongen och krydda den. Rör i cous cous grynen och olivolja. Drag kastrullen av plattan och sätt på ett lock. Rör om efter någon minut. Cous cous grynen har svällt klart efter ungefär 5 minuter, då tillsätts en klick smör eller ytterligare lite olivolja. Rör om i grynen ordentligt, är man riktigt ren och härdig så görs det bäst med händerna. Blanda med de övriga ingredienserna som man valt ut. Häll upp på ett varmt serveringsfat och garnera med lite persilja.

Servering

Cous cous kan serveras till i princip vilken lammrätt som helst, det passar också bra på en buffé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar