Ingredienser
Tärnat lammkött av exempelvis bog eller stek (ca 3 cm stora bitar)
Citron
Salt
Alternativ 1: Marinad bestående av:
Olivolja
Citron
Lite mild vinäger
Japansk (ljus) soja
Spiskummin
Kanel
Smulat lagerblad
Vitlök
Svartpeppar
Timjan
Rosmarin
Alternativ 2: Marinad bestående av:
Olivolja
Apelsin
Soja
Rivet apelsinskal
Lök
Vitlök
Sambal ölek
Riven färsk ingefära
Kroander, mald
Tillagning
Blanda marinaden. Lägg det tärnade köttet i en dubbel plastpåse. Häll på marinaden och tillslut. Är köttet skuren stek räcker det med att det marineras i någon timme eller två men är det bogbitar kan det vara lämpligt med minst 4 timmars marinering. Eventuellt kan man låta köttet marinera över natten. Någon timme före tillagning tas köttet fram i rumsvärme och träs upp på grillspett. Använder man spett i trä eller bambu skall dessa givetvis ha legat i vatten innan köttet träs på. Grilla på kolgrill på hög värme tills köttet är genomstekt. Droppa över lite citronsaft innan köttet serveras.
Servering
Souvulakin kan lämpligen serveras som en del av en buffé, alternativt för sig. Passar bra med en grönsallad, tzatziki eller hoummus samt färskt bröd. Även ris eller klyftpotatis passar bra till souvulaki. Grillspetten saltas efter smak på tallriken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar