torsdag 28 april 2011

Souvulaki

Souvulaki är det klassiska grekiska grillspettet med marinerat lamm. I receptet finns även en alternativ marinad som ger en helt annan smak än den klassiska för souvulaki.

Ingredienser

Tärnat lammkött av exempelvis bog eller stek (ca 3 cm stora bitar)

Citron

Salt

Alternativ 1: Marinad bestående av:

Olivolja

Citron

Lite mild vinäger

Japansk (ljus) soja

Spiskummin

Kanel

Smulat lagerblad

Vitlök

Svartpeppar

Timjan

Rosmarin

Alternativ 2: Marinad bestående av:

Olivolja

Apelsin

Soja

Rivet apelsinskal

Lök

Vitlök

Sambal ölek

Riven färsk ingefära

Kroander, mald

Tillagning

Blanda marinaden. Lägg det tärnade köttet i en dubbel plastpåse. Häll på marinaden och tillslut. Är köttet skuren stek räcker det med att det marineras i någon timme eller två men är det bogbitar kan det vara lämpligt med minst 4 timmars marinering. Eventuellt kan man låta köttet marinera över natten. Någon timme före tillagning tas köttet fram i rumsvärme och träs upp på grillspett. Använder man spett i trä eller bambu skall dessa givetvis ha legat i vatten innan köttet träs på. Grilla på kolgrill på hög värme tills köttet är genomstekt. Droppa över lite citronsaft innan köttet serveras.

Servering

Souvulakin kan lämpligen serveras som en del av en buffé, alternativt för sig. Passar bra med en grönsallad, tzatziki eller hoummus samt färskt bröd. Även ris eller klyftpotatis passar bra till souvulaki. Grillspetten saltas efter smak på tallriken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar