torsdag 14 april 2011

Lammpirog

En god pirog som passar bra att tillaga av överbliven stek eller överblivet grillat lammkött. Eftersom receptet innefattar ett moment av bakning så har jag för degen angivit exakta mått.

Ingredienser

Deg till ca 16 piroger:

50 g jäst

lite salt

3 dl fingervarmt vatten

2 msk olivolja

1 ägg

ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:

Lammkött (gärna överbliven stek eller överblivet grillat kött)

Lök (gärna stekt)

Svamp efter tillgång

Paprika eller något annat gott och gärna färgstarkt

Sambal ölek

Spiskummin

(Kokt ägg)

Pensling:

Ägg

Sesamfrö

(grovkornigt salt eller flingsalt)

Tillagning

Rör ut jästen i vattnet med lite salt, blanda i de övriga ingredienserna och arbeta den relativt fasta degen väl. För hand tar det ca 10 minuter, i maskin ungefär hälften så lång tid. Låt degen jäsa ungefär 30 minuter. Under tiden kan fyllningen förberedas.

Skär köttet, löken, svampen och paprikan fint. Blanda ihop ingredienserna med kryddorna. Känns det som för lite fyllning kan man alltid blanda i ett hackat hårdkokt ägg. Blandningen skall vara ganska torr, den saftar till sig något när den tillagas.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den lite snabbt. Dela den i 16 ungefär lika stora delar. Dessa kavlas ut så att de blir så runda som möjligt. Klicka på fyllning. Pensla kanterna med vatten och vik ihop. Kanterna kan tryckas till med en gaffel så får man ett fint mönster. Låt pirogerna jäsa ytterligare 30 minuter innan de penslas med ägg och sesamfrö strös på.

Pirogerna gräddas i 225 grader ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Servering

Pirogerna serveras lämpligen med en tomatsallad, grönsallad eller tzatziki. Givetvis skall man picka hål på pirogerna med en gaffel på tallriken och hälla på en ljus god japansk soja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar