fredag 22 april 2011

Lasange

Som långfredagsmiddag blev det för oss en lasange. Självklart på lamm. En lasange tillagas med fördel av lammfärs istället för nöt-, fläsk- eller blandfärs. Fördelen med lammfärsen är att den har en kraftigare egensmak än övriga färssorter, vilt undantaget.

Ingredienser

Köttfärssås:

Lammfärs

Ljus soja eller buljong

peppar

lagerblad

vitlök

tomatpuré

rödvin

passerad (eller krossad) tomat

Örtkryddor efter smak (förslagsvis rosmarin eller Herbes du Provance), gärna färska

(gul lök)

(champignjoner)

Ostsås:

Mjöl

smör

mjölk

vitpeppar

ost, riven

(vitlök)

Pastan:

Lasagnplattor, färska eller torra

Egna plattor kan göras av duromvete + ägg, 1 ägg/100 g mjöl. Knådas, vaslas till önskad tjocklek.


Riven ost

Tillagning

Börja med att göra köttfärssåsen, stek köttfärs (lök och champignjoner) och tillsätt därefter övriga ingredienser. Köttfärssåsen behöver vara olika fast beroende på om man använder färska lasagnplattor eller torra. Om lasagnplattorna är färska skall såsen vara så fast som möjligt och om de är torra så skall den vara rätt såsig.

Ostsåsen görs gnom att man först smälter smäret och därefter tillsätter mjölet som får stekas en kort stund. Tillsätt därefter mjölk och kryddor. Koka upp och låt koka lugnt under omrörning tills såsen tjocknat. Om den blir för tjock så tillsätt mer mjölk. När såsen är färdigred så tillsätt den rivna osten.

Varva köttfärssås, lasagnplattor och ostsås tills formen är nästan full. Se till att översta lagret utgörs av ostsås. Strö över riven ost och tillaga i 200 graders värme tills lasagnplattorna är färdiga. Det tar ungefär en kvart om man har färska lasagnplattor och 30-45 minuter om man har torra plattor.

Servering

Lasagnen serveras med en grönsallad och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar