fredag 15 april 2011

Klassisk lammstek, variant

En variant på den klassiska lammsteken men med lite modern touch.

Ingredienser

Lammstek

Vitlöksklyftor

Marinad bestående av:

Olivolja

Japansk soja

Honung

Vitlök

Rosmarin

Spiskummin

Sambal ölek

Tillagning

Blanda marinaden. Späcka steken med vitlök efter smak. Lägg steken i en stor dubbel plastpåse och häll på marinaden. Låt steken marinera över natten. Stick in en kött-termometer i stekens tjockaste del. Sätt in i ugnens lägre del i en temperatur av 175 grader. Om köttet skall vara rött räcker det med att nå upp i 58 grader, vill man ha det genomstekt skall man nå upp i ungefär 68 grader innan man tar ut steken . Linda den därefter i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter innan den skärs upp. Ofta stiger innertemperaturen ytterligare någon grad när steken vilar.

Servering

Steken serveras lämpligen med klyftpotatis, potatisgratäng eller cous cous samt en grönsallad. Till passar en gele samt en skysås baserad på köttsafterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar