onsdag 29 maj 2013

Slakt av bagge OBS STARKA BILDER!

Dags i ytterligare lite information om varifrån maten till tallriken kommer.

Jag tänkte nu visa och beskriva hur man slaktar en bagge. Innan ni scrollar ner och läser beskrivnignen så skall ni vara medvetna om att det är bilder som faktiskt visar hur det går till!

VARNING!

STARKA BILDER!

Se även Jordbruksverkets beskrivning.

Den hittar ni..

HÄR

Slutmålet är kött att äta:

*
*
*
*
*
*
*
*
Du behöver:
Bultpistol, slaktmask eller kulvapen. Knivar. Krokar. Gärna plasthandskar för hygienens skull. Ev ättika.

Och här kommer beskrivningen:

Först skall djuret bedövas. Det görs genom ett skott i huvudet, rakt uppifrån in i skallens högsta punkt. Man kan använda en slaktmask, bultpistol eller kanske ett kulvapen.

Därefter avblodas djuret. Enklast görs det med ett snitt som följer käkens linje från sida till sida. Man märker direkt när man träffar rätt för då forsar blodet ut. Det tar inte många sekunder för djuret att avblodas. När man gör detta händer det ibland att det börjar rycka i djuret. Det är inget konstigt, mitt intryck är att det sker i kanske ett av tre fall.

Sedan är det dags att ta ur djuret. Jag brukar lägga djuret på höger sida, gärna med ryggen lite högre upp än magen. På detta vis kommer man åt bättre än om man lägger djuret på vänster sida. Jag börjar urtagningen med att försiktigt sticka in kniven där revbenen går ihop. I hålet för jag in vänster hands pek och långfinger. Med dessa utvidgar jag hålet. Sedan sticker jag in kniven med eggen utåt, håller fingrarna utefter knivens rygg och ser till att spetsen inte kommer åt tarmar och magsäck:

Jag arbetar mig fram på detta vis nästan hela vägen ner till bäcknet. Jag brukar lägga snittet precis bredvid baggens penis och urinrör.Gör man rätt börjar magsäck och tarmar att rinna ut av sig själva:
När snittet är lagt hela vägen kan man i princip lägga undan kniven för ett tag. Nu skall man arbeta med händerna. Försiktigt men resolut knådar man ut tarmar och magsäck:

När man kommer till matstrupen och bajstarmen "mjölkar" man dessa så de töms. Därefter kan man  säkra (snörpa av) dem med buntband eller snöre. Alternativt ser man till att de är tomma och bara kapar dem innan man lyfter ut magsäck och tarmarna helt. Därefter är det dags att öppna hinnan som skiljer brösthåla (där lungor & hjärta finns) från bukhåla. Nu får man fundera lite hur man vill göra med njurar, lever, lungor och hjärta. Vill man ta till vara på dem så lägger man dem åt sidan annars får de gå samma väg som tarmarna. När detta är gjort så brukar jag plocka ut urinblåsan. Är den tom är det inga problem men är den full så brukar jag snurra den och knipa åt med fingrarna så att inget kan läcka ut innan jag försiktigt drar loss den och slänger den.

Denna gång valde jag att efter urtagningen plocka ut tungan på baggen. Den våger sisådär 0,5-0,7 kg så det finns allt en del kött att ta till vara på där. När jag tar ut tungan skär jag ett snitt utefter hela käken, på insidan. Ganska djupt, så att jag går igenom såväl skinn som kött. Därefter kan man dra fram  tungan och skära loss den inne vid tungbenet:
Sedan hänger jag upp baggen. Man kan flå både framifrån och bakifrån, men jag har efterhand kommit fram till att det funkar bäst för mig att hänga djuret i käken eller skallen och flå den framifrån. Då börjar jag med att lägga ett grunt snitt som bara går genom skinnet utefter skallbasen hela vägen runt. Därefter lägger jag ett snitt utefter strupen vilket förbinder hakan med urtagningssnittet. Ett snitt ner på insidan av varje ben behöver man också läggas liksom snitt kring varje ben uppe på smalbenet. Därefter påbörjas flåningen vilket är det fysiskt mest ansträngande med att slakta får. Skall jag behålla skinnet så "knådar" jag av det, annars använder jag kniv:

När jag har kommit ner till bakändan brukar jag försiktigt skära loss svansen i en led så den följer med skinnet. Jag låter därefter kniven försiktigt följa bäckenets insida så att man kan få med ändtarmen (och slidan om det är en tacka).

När skinnet är borttaget så är det dags att skära bort strupen, jag brukar arbeta uppifrån hakan och ner till bröstbenet. När strupen är frilagd är det bara att dra loss den. Såhär ser det ut när jag är klar:
Nu får man se över slaktkroppen så den är ren och fin. Är den nedsmutsad så gör man rent med ättika. Beroende på om det är flugtider eller ej så får man fundera på om slaktkroppen skall hängas i viltsäck eller kanske i en ventilerad kyl.

Lycka till!

2 kommentarer:

 1. Bra och informativt,jag slaktar lite annorlunda,brukar hänga upp fåret i bakbenen efter avlivningen,flå och ta ur efter flåningen. Tungan har jag aldrig sparat..röker du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat att flå både framifrån och bakifrån samt i flåvagga men jag tycker att det funkar bäst att hänga i käken/skallen. Men vi finner alla vad som passar oss, det finns inga sanningar i detta sammanhang.

   Tungan kokas lämpligen i ganska salt buljong och kan användas som smörgåsmat. En fördel är att flå den när den kokat ett par minuter.... GÅr givetvis att mala också.

   Radera