onsdag 23 mars 2011

Fårfiol


Fårfiolen kan göras på såväl steken som en bog. Fårfiolen är ett klassisk inslag vid många högtider. Samma recept kan med fördel även användas på en stek eller bog från get.

Ingredienser

En stek eller bog med ben

Saltlake:

1 del salt

6 delar vatten (intressanta smakvarianter fås om delar av vattnet byts mot mörkt öl eller rött vin)

Tillagning

Blanda till saltlaken, detta kan göras i kallt vatten. Putsa köttet och lägg det i en dubbel plastpåse eller om flera köttstycken skall rökas i en balja. Häll på saltlaken och placera påsen eller balja svalt i ett par dygn. Plocka sedan upp köttet och torka av det. Häng det i rökskåpet eller lägg det på gallret i röken. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttstycket. Rök med spån av al, björk eller asp, givetvis kan enris också användas. Försök att hålla en temperatur på drygt 90 grader i skåpet. Rök köttet i ungefär 6 timmar, eller tills termometern visar att köttet nått upp i en temperatur av 74 grader.

Servering

Köttet serveras avsvalnat som en del av en buffé, som pålägg eller med en god krämig potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar