torsdag 17 mars 2011

Helstekt lamm

Det är inte ofta man äter helstekt kött, men oj vad gott och festligt det är…. Man kan låta själva tillagningen av köttet utgöra en lugn start på en stor fest. Det är perfekt att spela lite krocket eller dricka pilsner invid grillplatsen medan köttet tillagas.

Ingredienser
Hel slaktkropp av mindre djur (max 20 kg, på dessa bilder ett 10 kgs lamm)
Marinad bestående av:
3 delar olja
1 del vinäger
2 delar rödvin (alternativt vatten)
Svartpeppar
Vitpeppar
Paprikapulver
Cayennepulver
Curry
Spiskummin
Ett par vitlökar, krossade eller pressade
Hackad lök
Persilja
Rosmarin
Timjan

Tillagning
Köttet knyts lämpligen upp på en ställning som går att vända. Det är viktigt att benen spänns ut ordentligt för att maximera den grillade ytan. Ställningen kan antingen placeras så att köttet hänger i 45 graders vinkel med framdelen högst eller så att det hänger horisontellt. Allra bäst är om man kan skifta position under tillagningens gång och successivt höja framdelen eftersom det är stekarna som tar längst tid att tillaga. Djurets framdel med bogpartiet och dess bakdel med stekarna är betydligt tjockare än dess mittparti vilket gör att det tar längre tid att tillaga dessa delar. För att få kroppen genomstekt ungefär samtidigt är det lämpligt att se till att man har två glödbäddar, en under framdelen och en under bakdelen.

Köttet skall ösas med marinad med jämna mellanrum under hela grilltiden, det skall vändas ungefär var femte minut. Vänder man köttet mer sällan än så riskerar den sida som vetter från glöden att svalna så mycket att den totala tillagningstiden förlängs. De första timmarna man tillagar köttet så skall man hålla det ganska högt ovanför glödbädden. Det skall helst inte bli någon grillyta på köttet förrän under den sista timman. För att få en bra yta sänker man köttet till en nivå närmare glödbädden den sista tillagningstimman. En slaktkropp på sisådär 12-15 kg tar ungefär 4 timmar att tillaga, lite beroende på storlek. Man behöver ungefär 20 kg träkol för att vara säker på att man har tillräckligt mycket för att få köttet helt genomstekt. Efter ett par timmar kan det vara lämpligt att börja kolla temperaturen i stekarnas tjockaste del med en stektermometer. Vilken temperatur man skall upp i hänger på vilken slags kött man har att göra med samt hur genomstekt gästerna vill ha det.
Servering
Serveras givetvis som höjdpunkt på en viktigare tillställning (vilken fest som helst kan i och för sig bedömas som viktig). Ett nybakt bröd, tomatsallad eller grönsallad samt tzatziki och marinerad aubergine är några goda tillbehör. Vin och öl som dryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar