torsdag 17 mars 2011

Torkad lammstek

Att torka kött är en uråldrig konserveringsmetod som går väldigt bra med lammkött. Steken eller bogen brukar vara lämpligast. Passar bra att servera vid våra stora familjehögtider så som jul och påsk. För att torka kött krävs ett stort mått av hygien, annars får man en bakterieodling som ett virus med e-posten.

Ingredienser

Fin lammstek med benet kvar (färsk eller nytinad)

Torrsaltning:

1 del salpeter

3 delar strösocker

6 delar salt

Lag:

Vatten (relativt mycket, skall räcka att täcka steken)

Salt (1 dl per liter vatten)

Socker (1 msk per liter vatten)

Lite salpeter

Tillagning

Blanda ingredienserna till torrsaltning och gnid in blandningen på stekens alla sidor. Låt därefter steken vila i ett dygn på en kall plats i en stor bunke. Blanda till lagen, låt den koka upp och kallna. Häll den i ett rymligt kärl (ej av aluminium) och lägg ner lammsteken. Lammsteken skall ligga i lagen i en och en halv vecka. Det är lämpligt att vända och inspektera steken med jämna mellanrum. Därefter tar man upp den och låter lagen droppa av. Nu skall steken hänga och torka. Detta görs lämpligen över ett element. Glöm inte att placera ett kärl under steken den första tiden eftersom det kan droppa lite från den. Nu skall steken hänga i en månad. Den färdiga steken förvaras i rumstemperatur inslagen i en tunn ren handduk.

Servering

Serveras uppskuren i tunna skivor. Fungerar väl som entrérätt med lite pepparrotssmaksatt grädde på en tunn skiva grovt bröd. Smakar fantastiskt bra som huvudrätt, gärna tillsammans med en potatisgratäng, eller om man har en större tillställning tillsammans med en potatissallad kryddad med en god balsamvinäger. Passar också mycket bra som ett inslag på vilken fest-buffé som helst.

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hej! Vi blev intresserade av ditt recept. Vid vilken temperatur ska köttet hänga när det torkar? Har du provat att krydda lagen med tex vitlök el örter?

    SvaraRadera