torsdag 3 maj 2012

Varför ko-släpp? Och om utedrift året om!

De gångna dagarna har det varit ko-släpp på lite olika platser runt om. Ko-släpp är ett märkligt jippo där tusentals personer åker till någon (oftast större) gård i närheten av storstaden. De betalar en massa p-pengar för att stå på en vall. Antagligen kan de köpa dyr fika också. Sedan får de trängas för att se kor som allt för länge fått trängas i en ladugård rusa ut i vårgräset...

Jag kan för framtiden inte se någon annan lösning än att utevistelsen för kreatur måste öka. En allt större del av djurens foder måste de skörda själva, att bränna fossila bränslen på att hämta hem ensilage och kraftfoder är rätt puckat.... Karl-Ivar Kumm visar i en studie att kreatur som går ute året om på stora beten för visso har en något lägre tillväxt än sådana som står uppstallade vintertid. Men detta har man igen i form av färre veterinärbesök och lägre bränsleåtgång för foderskörden. En annan liknande studie utförd av JTI hittar ni här.

Dagens lantbruk är allt bra konstigt! Och den syn dagens människor har på det är ännu konstigare....

För övrigt fick jag nyss reda på att en av traktens två mjölkbönder nu kommer att sluta. Det innebär att den kvarvarande är den enda kvarvarande mjölkgården på ungefär 8 km radie. Är det framtidens melodi? Att kossorna ine får producera mjölk i brytbygden utan skall hållas på megaenheter i stil med Wapnö?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar