torsdag 17 mars 2011

Lingonbröd


Bakade ett lingonbröd idag. Som vanligt anpassade jag receptet till det bättre. Åtminstone utifrån mina premisser:

Lingonbröd, 2 st
0,5 dl surdeg
0,5 pkt jäst
3 dl fint rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
25g smör
1 dl lingonsylt
5,5 dl vatten
2 tsk salt (hälls i efter halva knådningen)

Blanda ingredienserna utom salt och knåda i 5-7 minuter. Häll i salt och knåda lika länge till. Låt jäsa en stund tills det tydligt jäst. Då bakas brödet till två limpor vilka helst placeras i 1,5 l formar (smorda). Jäs till stor och fin storlek. In i 250 graders ugnsvärme. Sänk till 200 grader. Låt dem stå i ugnen på nedersta falsen i 30 minuter. Tag ut dem ur formarna och sätt i en köttermometer i det ena brödet. Ställ in bröden igen (utan formar) tills brödens innertemp nått upp i 95-97 grader (brödet på bilden är alltså inte klart, jag har bara tagit det ur formen och satt i termometer).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar