lördag 19 mars 2011

Teriyakiinspirerad lammstek

En japaninspirerad variant på den klassiska lammsteken.

Ingredienser

Lammstek

Marinad bestående av:

Sake (eller vitt vin)

Japansk soja

Honung (eller råsocker)

Riven ingefära

Tillagning

Blanda marinaden. Lägg steken i en stor dubbel plastpåse och häll på marinaden. Låt steken marinera över natten. Stick in en kött-termometer i stekens tjockaste del. Sätt in i ugnens lägre del i en temperatur av 175 grader. Ös steken med marinad upprepade gånger under tillagningens gång. Om köttet skall vara rött räcker det med att nå upp i 58 grader, vill man ha det genomstekt skall man nå upp i ungefär 68 grader innan man tar ut steken. Linda den därefter i aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter innan den skärs upp. Ofta stiger innertemperaturen ytterligare någon grad när steken vilar.

Servering

Steken serveras givetvis med ris, en fin ljus (japansk) soja samt fint strimlad rättika och kanske inlagd ingefära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar