onsdag 30 november 2011

Chokladtryffel

Chokladtryffel är en fantastisk avslutning på de flesta måltider, perfekt avrundning tillsammans med en espresso och lite konjak.

Ingredienser

Grädde

70% choklad i bit

En skvätt konjak eller annan god sprit t.ex. single malt whisky alternativt espresso

Rullas i:

Fint riven mandel

Kakao eller

Doppas i smält choklad (en trevlig kontrast uppstår om man använder vit choklad)

Tillagning

Koka upp grädden. Lägg i den hackade chokladen, proportionerna skall vara ungefär 1 dl grädde till 300 g choklad. Häll i en skvätt god sprit eller espresso. Mixa det hela till en jämn smet. Låt smeten svalna i en lämplig bunke ett par timmar. Forma kulor ur chokladsmeten med hjälp av två matskedar som hettats upp i varmt vatten. Rulla kulorna i riven mandel eller kakao. Alternativt kan kulorna doppas snabbt i smält choklad.

Servering

Serveras med nybryggd espresso och ett litet glas konjak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar