tisdag 17 maj 2011

Lammsmäcka

En gotländsk gammal klassisk stor köttbulle av lammfärs.

Ingredienser

Lammfärs

Riven kall kokt potatis

Salt

Grädde

Riven gul lök

Senap

Rosmarin

Svartpeppar

Tillagning

Börja med att arbeta lammfärsen, blanda därefter i de olika ingredienserna. Ta inte mer grädde än att färsen blir smidig och formbar. Rulla till stora köttbullar. Stek köttbullarna i olja eller smör, eftersom de är stora tar det rätt så lång tid. Vill man göra en lite enklare variant så kan man steka köttbullarna i ugnen i 225 grader, det man missar är en trevlig stekyta men om man gör en riktigt stor sats sparar man mycket stekos och rengöring av spisen.

Servering

Serveras lämpligen med potatismos, rårörda lingon samt saltgurka. Eventuellt kan man ha en brunsås, eller varför inte en skysås gjord genom att man slår lite grädde i stekpannan efter stekningen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar