fredag 27 maj 2011

Tiramisu

En smaskig italiensk efterrätt som uppskattas av de allra flesta.

Ingredienser

Savoardikex (”ladyfingers”, till nöds kan man använda torra skivor av vanlig sockerkaka)

Espressokaffe

Ägg, uppdelade i vitor och gulor

Socker

Mascarpone färskost (till nöds kan det ersättas av Philadelphiaost)

Amaretto (mandellikör, till nöds kan man använda konjak)

Kakao eller fint riven 70% choklad

Tillagning

Häll kaffet i botten på en rymlig skål. Lägg i savoardikexen i skålen så att bottnen täcks. Kexen skall inte ligga i mer än ett laget. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ det åt sidan. Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och pösigt, blanda då i amaretton. Blanda därefter ner den mjukrörda mascaponen. Slutligen vänds det hårdvispade äggviteskummet ner. Rör om försiktigt. Bred ut blandningen över kexen. Ställ svalt och plocka fram till servering. Precis innan servering siktas kakao över det hela, kakaon kan med fördel ersättas av fint riven 70% choklad.

Servering

Tiramisu serveras som efterrätt med espresso och konjak eller varför inte med kall grappa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar