söndag 4 december 2011

Äppelkaka

En äppelkaka där smaken av mandel förstärker äpplet. Äpplet kan på våren och försommaren givetvis ersättas med rabarber.

Ingredienser

100 g smält smör (kan givetvis ersättas med flytande margarins, eller ev. en smaklös olja)

1,5 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

En skvätt mjölk eller grädde

400 g grovrivet äpple (eller fint skuren rabarber vilken blandats med lite potatismjöl för att inte bli för blöt)

100 g finriven mandel

Kanel

Lite kardemumma

Tillagning

Vispa det avsvalnade smöret med sockret tills sockerkristallerna löst upp sig. Blanda därefter i övriga ingredienser. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Tillaga kakan i 200 grader i ca 30 minuter.

Servering

Med lite vaniljsås, eller helt utan tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar