onsdag 21 december 2011

Pesto

Pesto är den klasiska italienska örtröran med parmesanost, olivolja och pinjenötter. Här ges ett par förslag på hur man kan göra en god pesto.

Ingredienser

Basilika (kan ersättas med exempelvis persilja)

Parmesanost (kan ersättas med t.ex. västerbotten eller cheddar, chévre eller gorgonzola)

Rostade pinjenötter (kan till nöds ersättas med rostade solroskärnor och ett par mandlar eller cachewnötter)

Olivolja (kan eventuellt ersättas med en fin rapsolja)

Eventuellt pressad citron

Vitlök

Finmalen peppar

Salt

Tillagning

Lägg massor med sköljda örtblad i en bunke. Blanda i den fint rivna osten (eller mosade om man använder en mjukare sort), den pressade vitlöken och pepparn. Häll på en skvätt olja och lite salt. Mixa till en slät massa. Häll på ytterligare olja beroende på vilken smak och konsistens som önskas. Vill man ha en lite fräschare smak på peston så kan man med fördel ersätta lite av oljan med pressad citron. Peston kan saltas ytterligare efter smak på tallriken.

Servering

Pesto passar bra till de flesta pastabaserade lammrätter. Det passar också bra som sås till grillat och fenomenalt bra utblandad med mer olja ringlad över skivor av nybakat bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar