fredag 9 december 2011

Vinbladsdolmar

Min variant på de grekiska ”kåldolmarna”…

Ingredienser

Kokta, väl sköljda vinblad

Lammfärs

Finhackad lök

Vitlök

Rostade pinjenötter

Lite cous cous gryn

Hackad persilja

Hackad mynta

Riven muskotnöt

Svartpeppar

Ägg

Tillagning

Arbeta lammfärsen väl. Blanda färsen med de övriga ingredienserna (förutom vinbladen). Arbeta blandningen så att den blir smidig, känns den lite för fast så kan man ta i lite vatten. Lägg ungefär en matsked färsblandning i mitten av varje vinblad. Bladen viks ihop så att de blir så prydliga och tätslutande som möjligt. Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Lägg i vinbladsdolmarna med skarven nedåt. De kan behöva läggas i flera lager. Häll på lite vatten och pressad citron. Lägg på en tallrik för att hålla dolmarna på plats, ovanpå dolmarna placeras en tyngd exempelvis en mortel. Fyll på med ytterligare vatten. Sjud dolmarna på låg temperatur ungefär 2 timmar.

Servering

Vinbladsdolmar serveras varma eller kalla som en av flera rätter på en buffé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar