Min variant på de grekiska ”kåldolmarna”…
Ingredienser
Kokta, väl sköljda vinblad
Lammfärs
Finhackad lök
Vitlök
Rostade pinjenötter
Lite cous cous gryn
Hackad persilja
Hackad mynta
Riven muskotnöt
Svartpeppar
Ägg
Tillagning
Arbeta lammfärsen väl. Blanda färsen med de övriga ingredienserna (förutom vinbladen). Arbeta blandningen så att den blir smidig, känns den lite för fast så kan man ta i lite vatten. Lägg ungefär en matsked färsblandning i mitten av varje vinblad. Bladen viks ihop så att de blir så prydliga och tätslutande som möjligt. Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Lägg i vinbladsdolmarna med skarven nedåt. De kan behöva läggas i flera lager. Häll på lite vatten och pressad citron. Lägg på en tallrik för att hålla dolmarna på plats, ovanpå dolmarna placeras en tyngd exempelvis en mortel. Fyll på med ytterligare vatten. Sjud dolmarna på låg temperatur ungefär 2 timmar.
Servering
Vinbladsdolmar serveras varma eller kalla som en av flera rätter på en buffé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar