fredag 2 december 2011

Teriyakistekt lammytterfilé

En lammytterfilé inspirerad av japansk stekkonst.

Ingredienser

Lammytterfilé

Teriyaki-sås:

1 del honung (eller råsocker)

2 delar japansk soja

2 delar sake (eller vitt vin)

(potatismjöl)

Tillagning

Putsa ytterfilén. Blanda till teriyaki-såsen men vänta med potatismjölet. Lägg filén i en påse och häll på teriyaki-såsen. Låt filén marineras i kylen över natten. Plocka ut köttet ur kylen någon timme innan det skall tillagas. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Plocka ut köttet ur marinaden (som sparas). Torka köttet och stek det snabbt på hög värme på alla sidor. Sänk temperaturen och häll på det mesta av marinaden. Stek filén och ös den med marinaden (såsen) hela tiden tills den är ungefär 60 grader invändigt. När köttet har nått önskvärd temperatur plockar man upp det och virar in det i folie och låter det vila ett par minuter. Under tiden kontrollerar man konsistensen på marinaden. Om den inte har kokat ihop till en trög sås så blandar man i lite potatismjöl i den sparade kalla marinaden och gör en redning. När såsen har önskad konsistens packar man upp köttet, skär det i långsträckta sneda skivor och lägger upp det på ett varmt serveringsfat. Häll teruyaki-såsen över köttet.

Servering

Den teriyaki-stekta lammytterfilén serveras givetvis med ris, det passar också med rättika skuren i tändsticksstora bitar som grönsak..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar